AZ ELSŐ TRIMESZTER

Bevallom nektek őszintén, én a szerencsésebb várandós nők közé tartozom, mert egy kis alhasi görcsön és étvágytalanságon kívül, észre se vettem, hogy terhes vagyok. Sajnos nem mindenki mondhatja ezt el magáról...Ahogy az előző bejegyzésben már írtam, én azon szerencsés nők közé tartozom, akiket elkerült a terhességi rosszullét. Nem mondom, hogy teljesen tünetmentes voltam, mert nekem is voltak alhasi fájdalmaim, az étvágytalanság és a fáradság sem kerültek el, de ezeket leszámítva minden a legnagyobb rendben volt. Ha van orvosod, akinél szivesen szülnél, akkor rengeteg stresszt és felesleges kört megspórolhatsz magadnak. Számomra már az elején az is biztos volt, hogy a debreceni Klinikán szeretnék szülni, mert erről hallottam a legjobbakat. Első körben a magán nőgyógyászomat kerestem meg az 5. héten, aki megállapította a terhesség tényét, amit írásban egy lelettel meg is erősített. Következő alkalommal a 8. héten látogattuk meg, akkor már a párom is elkísért. Itt kaptuk meg az első UH fotót a piciről. Felhívta a doktornő a figyelmemet a 12. heti genetikai szűrésreamire kötelező elmenni. Valamint az első trimeszterben a vitaminpótlás is nagyon fontos, nekem a folsavat ajánlotta a nőgyógyász, hogy a 12.hét végéig mindenképpen azt szedjem. 
12. hétig kell az első vérvételt is megejteniahol az általános vérképen kívül ezeket nézik:

- Toxoplasma (fertőzöttség szűrése)
- Vércsoport és RH ellenanyag (szűrés)
- Vércukor (szint ellenőrzés)
- Vérszegénység szűrése
- HbsAg vizsgálat (Hepatitis B szűrővizsgálat)
- Lues szerológiai vizsgálat (nemi betegség szűrése)

Fontos továbbá az is, hogy rákszűrést is csináljon az orvos, vagy kérdezzen rá, mikor volt utoljára. Nekem tavaly nyáron volt, és az még belefért, így nem kellett újra megcsináltatni. A stressz kezelése különösen fontos a kismamák számára, hiszen bármennyire is hihetetlen, a kisbabánk már ekkor mindent érez. Még nem gömbölyödik a hasad, még nem érzed a mozgását, de a kezdetektől olyan kapcsolat van köztetek, ami miatt kérdés nélkül mindenből jut neki is, amit te érzel. Bármi is történik veletek az első trimeszterben, két dolgot fogadjatok megne hagyjátok, hogy elhatalmasodjon rajtatok, de ne is nyomjátok el magatokban! Minden érzelmet meg kell élni, de tudni kell lezárni a múltat, megköszönni azoknak akik széppé tették azt, és megtanulni a leckét. 


Időről időre a blog Instagram és Facebook oldalán is megosztok veletek apróbb részleteket a mindennapjainkról, ha van kedvetek, kövessetek minket ott is!

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is, vagy írd meg kommentbe!

My Instagram

Copyright © LAURAMOMMY | Baba-Mama Blog. Minden jog fenntartva.