RAKOTT KEL


HOZZÁVALÓK:
  • Káposztalevelek főzéséhez:
  • - 2 közepes méretű kelkáposzta
  • - 2 gerezd fokhagyma
  • - só
  • - ételízesítő
  • - 3-4 szem szemes bors

  • Rizses töltelékhez:
  • - 200 g rizs
  • - 1 nagy fej vöröshagyma
  • - 4 gerezd fokhagyma
  • - 700 g darált sertéscomb
  • - 2 nagy doboz tejföl
  • - Csemege Piros Arany paprikakrém
  • - mustár
  • - só
  • - bors
  • - pirospaprika
  • - étolaj
ELKÉSZÍTÉS:
1. Leszedjük a leveleket a káposztáról, az elhalt részeket levágjuk, majd megmossuk.
2. Mielőtt felforralnánk a vizet a káposztaleveleknek, beletesszük a vízbe a fokhagyma gerezdeket, a szemes borsot és ízlés szerint ízesítjük a sóval illetve az ételízesítővel, majd a megtisztított káposztaleveket is bele tesszük és puhára főzzük őket. Ez általában 20-25 perc. Akkor jó már, ha könnyen át tudjuk szúrni a villával a leveleket. Ha kész, leszűrjük.
3. Egy másik fazékban közben pici olajon üvegesre pároljuk a rizst, majd a rizs tömeg duplájának megfelelő mennyiségű vízzel felöntjük (pl. 200 g rizsnél, 400 ml víz). Enyhén besózzuk, majd fedő alatt közepes hőfokon puhára főzzük.
4. Közben megpucoljuk a vöröshagymát és a fokhagymát. A vöröshagymát apróra vágjuk, majd pici olajon üvegesre pirítjuk, pici ételízesítővel ízesítjük és egyből egy pici vizet öntünk rá, nehogy leégjen.
5. Hozzáadjuk a darált húst, amit ízlés szerint sózunk és borsozunk, majd fehéredésig sütjük. Belezúzzuk a fokhagymát, pici mustárral, pirospaprika porral és paprikakrémmel ízesítjük. Az íze lehet kicsit intenzívebb is, mert a rizzsel úgyis össze fogjuk keverni. Fedő alatt kb 10-15 percig puhára főzzük a húst.
6. Ha elkészült a hús, hozzákeverjük a rizst, majd ismét megkóstoljuk, ha nem megfelelő az íze, sóval - borssal tovább ízesítjük. (Minél sósabb, annál jobb, mert süléskor úgyis veszít a sótartalmából.)
7. Egy tepsit vékonyan kikenünk olajjal, a tepsi aljába terítjük a káposztalevelek felét, majd eloszlatjuk rajta a tölteléket, és a maradék káposztalevelekkel befedjük az egészet. (A  megfőzött, egész káposztaleveleket én három-négyfelé szoktam vágni, és úgy rakom a rétegekbe.)
8. A tejfölt egy pici vízzel kikeverjük, sóval, borssal, pirospaprikával ízesítjük, majd a káposztalevelek tetejére kenjük.
9. Előmelegített 180 C-os sütőben kb 60-70 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, amikor a villát beleszúrva, a leveleken akadály nélkül át tudjuk szúrni. Felkockázva, tejföllel tálaljuk!

Jó étvágyat hozzá!




Időről időre a blog Instagram és Facebook oldalán is megosztok veletek apróbb részleteket a mindennapjainkról, ha van kedvetek, kövessetek minket ott is!

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is, vagy írd meg kommentbe!




My Instagram

Copyright © LAURAMOMMY | Baba-Mama Blog. Minden jog fenntartva.