HARMADIK TRIMESZTER

Elérkeztem az utolsó trimeszterhez. Őszintén szólva, el se hiszem, hogy már itt járok, úgy elrepült ez a 8-9 hónap. Mintha csak tegnap lett volna, hogy a pozitív teszttel rohanok a párom elé...egy nő életében ezek a hónapok a legcsodálatosabbak.


Szerintem ez az időszak a legjobb és a legrosszabb is egyben. A legjobb, mert igazából az összes izgalmas dolog ebben az időszakban történik: babakelengye összeállítása, megvásárlása, babakocsi vásárlása, baba szobájának berendezése, kórházi csomag összeállítása, NST, szülésfelkészítő tanfolyam, szülőszoba látogatás és akkor még az utolsó hetek izgalmáról nem is beszéltem.

A legrosszabb pedig azért, mert innentől már tényleg hatalmasnak érzed magad és fáj mindened. Én kb a 36. héttől érzem azt, hogy egyre nehezebb ez az egész. Leszakad a derekam, jósló fájások, néha alig bírok felállni, állandóan ez a bepisilek érzés, és a folyamatos fáradság - éjjel nem alvás. Ez biztos, hogy nem véletlenül van, már nagyon eleged kell, hogy legyen a terhességből, hogy a szülés egy szimpatikus programnak tűnjön.
28.hét

30.hét


32.hét

33.hét


34.hét

37.hét


BABAKELENGYE:

Mi a 29. - 30. hét környékén mentünk el beszerezni mindent, amire a babának szüksége lehet. Ehhez összeállítottam egy listát, amit csak szépen pipálgatni kellett. Próbáltuk a felesleges dolgokat nem megvenni. Szerencsésnek mondhatom magam, mivel rengeteg dolgot kaptunk, így csak a bútorokat, a babakocsit és apróbb dolgokat kellett megvennünk. A beszerzést követően nem bírtam magammal, és mindent összeállítottunk, pedig előtte nagyon ellene voltam ezeknek a dolgoknak. Egyenlőre csak a babaruhákat mostam és vasaltam ki, mert azok bekerültek a babaszekrénybe, az ágyneműt meg hasonló dolgokat, majd a szülés előtt 2-3 héttel akarom csak átmosni. Az én babakelengye listám itt tekintheted meg!
BABASZOBA:

Mivel tavaly, mikor házvásárlás előtt álltunk, direkt úgy néztünk házakat, hogy legyen külön gyerekszoba is, ezért most fel se merült a kérdés, hogy a baba velünk aludjon e vagy sem. Már az elejétől külön szobát szerettünk volna kialakítani neki, így a későbbiekben sem tervezem magunkhoz átszokatni, szokja csak a saját kis birodalmát. Berendezés ügyileg sem akartunk túl "kisbabás" szobát, éppen ezért próbáltunk letisztult kis kuckót kialakítani neki. 
SZÜLÉSZNŐ:

A 33. hét környékén ha nincs fogadott orvosod, lassan ideje lesz szülésznőt fogadni. Nekem fogadott orvosom nem lesz, csak ő, szerencsére sikerült egy nagyon kedves, és szimpatikus szülésznőt választanom, remélem a nagy napon is elégedett leszek vele. Azt mondta, ha bármi kérdésem van, hívhatom nyugodtan, ami hatalmas megnyugvás számomra. Pár napja a szülőszobát is megmutatta...ami kemény, de csak az éltet, hogy ahogy odakerülök, pár óra és találkozhatok az én kis hercegnőmmel, amit Apával már mindketten nagyon várunk!SZÜLŐSZOBA LÁTOGATÁS:

Emlékszem, nagyon hideg novemberi este volt, és mivel annyi rosszat hallani a szülésről, kicsit félve indultam el, még szerencse, hogy Tóni is jött velem. A szülésznő vezetett minket végig, nagyon kedves és segítőkész volt, minden kérdésünkre szivesen válaszolt. Elmondta mit tegyünk, és hova menjünk, ha eljön az idő. Megmutatta a vajúdószobákat, a szülőszobát, elmesélte a szülés folyamatát. Nagyon izgalmas volt, és a kezdeti félelmeim egyből el is múltak. Pont két baba is született akkor, mikor ott voltunk. Már alig várom, hogy Laura is megszülessen, és láthassam végre. A szülésznő mesélt az érzéstelenítés fajtáiról, valamint arról, hogy a szülésre és szülés utáni időre mit vihetek magammal és mit nem. Megmutattta azt is, hogy hol lesz az NST, mert másnap kellett mennem az első NST-re.NST: 

Az első élményeim nem túl pozitívak ezzel kapcsolatban. Kezdődött azzal, hogy nem autóval mentem, hanem villamossal, már itt az életről lejöttem, aztán hiába volt időpontom, még 10 percet álltam sorba sorszámért, és mikor az NST várójába értem, majdnem elájultam, mert nagyon meleg volt és sokan voltak, de szerencsére épp le tudtam ülni, így nem kellett 36 hetesen nagy pocakkal a kabátommal a kezemben a 30 fokban ácsorogva várakozni. Majdnem 3 óra hossza volt, hogy sorra kerültem...nem tudtam pontosan mi is vár rám odabent, hát meg is látszott az eredménye. A babám végig aludta az egész vizsgálatot, így az eredményem szinte értékelhetetlen volt az első fél órában. Vagy 3-szor rángatták meg a pocakom, hogy felkeltsék, nem fájt, de nem volt túl kellemes sem. Volt aki 10-15 percig volt a gépen, én több mint 3/4 órát töltöttem emiatt rajta, de végül csak felkelt a kisasszony, és mozgolódott egy picit, hogy értékelhető eredményt kapjunk. Ez egy olyan vizsgálat, amely során a magzat mozgásait, a méh reakcióit papírszalagra rögzítik. A terhesség 36. hetétől minden héten egy alkalommal végeznek NST vizsgálatot. A vizsgálat során (mely kb 20 percet vesz igénybe, ha minden rendben van) a kismama vagy az oldalán fekszik, vagy egy széken ül. Egy gumipántot rögzítenek a hasára, mely egy tappancskával van ellátva. A tappancsot a baba szívéhez közel teszik, a méhösszehúzódásokat jelzi, illetve a fájástevékenységeket vizsgálja és figyelik a baba aktivitását, és a szívritmusát. Akkor kapunk jó eredményeket ha a baba aktív, mozog. Ha lassú szívritmust kapunk, akkor az bajt is jelenthet, akár azt, hogy a babának a köldökzsinór a nyaka köré van tekeredve, de lehet, hogy a baba csak alszik. Ilyenkor meg kell kísérelni a baba felébresztését. Ilyenkor mozgatják meg a pocakot, mint ahogy nekem is tették. Több kismama azt javasolta, hogy mielőtt jövök NST-re egyek sok csokit, hogy a baba ébren legyen, és sokat mocorogjon. Sajnos az első NST-n ez nem történt meg, a másodikon már okosabb voltam, és egy fél tábla csoki meg is tette a hatását, egész nap pörgött a pici lány, és szerencsére az eredményem is jó lett, és hamar végeztünk.Az NST vizsgálat eredménye háromféle lehet:


Reaktív : a görbe jó, a magzat aktív.

Suspect : azaz gyanús. Lehet, hogy a magzat alszik, inaktív. Ilyenkor 30-60 perc múlva ismétlés szükséges.

Nem reaktív: a görbe kóros jeleket mutat. További vizsgálat szükséges, mivel oxigénhiányos állapot fenyeget.


Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is, vagy írd meg kommentbe!

Időről időre a blog Instagram és Facebook oldalán is megosztok veletek apróbb részleteket a mindennapjainkról, ha van kedvetek, kövessetek minket ott is!

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is, vagy írd meg kommentbe!My Instagram

Copyright © LAURAMOMMY | Baba-Mama Blog. Minden jog fenntartva.