MIT TEHETÜNK A KOSZMÓ ELLEN?

Azt mondják, nincs baba koszmó nélkül...nos mi sem úsztuk meg. Laura egy pár napja egyértelműen koszmós lett, de szerencsére csak itt-ott egy-egy pici helyen. 


koszmó ugyan nem fáj és nem viszket, jelenléte mégis zavaró lehet. Ez egy zsíros, sárgás-barnás felrakódás a hajas fejbőrön. Elhalt hámsejtekből és a bőrmirigyek faggyújából áll. Leginkább a fejtetőn, a kutacs környékén jelentkezik. Általában 3 hónapos kortól jelenik meg a kisbabák fején, de előfordulhat még óvodás korú gyermeknél is. Nem kell tőle megijedni, körültekintő gondozással előbb vagy utóbb megszabadulhatunk tőle.

Sajnos az elnevezése nem a legszerencsésebb, mert sokan a koszmó szó hallatán a koszra gondolnak, erről pedig a gondozatlanságra asszociálnak. Pedig a koszmónak semmi köze nincs a higiéniához. 

A koszmó megjelenhet elszórtan a fejbőrőn, de jelentkezhet nagy, egybefüggő szakaszon is. Ha a felrakódás vastag, akkor sokszor rossz szaggal is párosul.


A koszmó megjelenésének oka a faggyúmirigyek túlműködése, de okozhatja vitaminhiánynem megfelelő táplálkozás, de egyszerűen hajlam is.HA kisbabánkon még nem jelentkezett, akkor megelőzhetjük úgy, hogy a puha sörtéjú hajkefe helyett erősebb sörtéjűt használunk a babánkhajára. A finom dörzsölgetéssel enyhe vérbőséget okozunk a hajas fejbőrön, így kisebb lesz a koszmó kialakulásának az esélye is.


HA viszont már megjelent, és időben elkezdjük az ápolását, akkor jó esélyünk van arra, hogy eltűntessük. Próbáljuk ki az olajjal való dörzsölgetést. Az olajozás fellazítja a kemény, letapadt pörköket. Hagyjuk az olajos pakolást egy fél óráig a baba fején, majd fürdés közben a fellazult, megpuhult pikkelyeket hajkefével vagy törölközővel, gyengéden, de határozottan dörzsöljük le a baba fejéről. Ezután alaposan mossuk meg a kicsi fejét távolítsuk el róla a maradványokat, és az olajat. 

Makacsabb koszmónál segíthetnek a kifejezetten erre a célra kifejlesztett samponok is. A rendszeres hajmosással javíthatunk a tüneteken, de a túl gyakori hajmosással kifejezetten ronthatjukazokat. A koszmó ugyanis a zsíros bőrt kedveli. Ha naponta megmossuk a baba haját, akkor a fejbőr faggyúmirigyei túlzott olajtermelésbe kezdenek, és ezért lesz túlságosan zsíros a fejbőr. Az arany középút valahol a heti két-három hajmosás környékén van, ami nem okoz túlzsírosodást sem. 

A koszmó, amint már említettük, legtöbbször a baba hajas fejbőrén jelenik meg, ritkábban ugyan, de felbukkanhat más testrészeken is, mint például a fülön, szemöldök tájékán, vagy a szemhéjon. Ha nem kezeljük megfelelően, akkor szövődményei is lehetnek: felülfertőződhet, kisebesedhet, sőt további bőrfelületekre is átterjedhet.A koszmó állapotát súlyosbítja, ha a baba feje izzad, ezért ügyeljünk arra, hogy ne melegedjen túl, a feje mindig legyen száraz, és a lehető legritkábban adjunk rá sapkát.Nálunk ami a legjobban bevált, az a Forever cég aloe verás szappanja. Nincs szükség olajozgatásra, csak ezzel mosom a baba haját, és egy héten belül el is tünteti a koszmót a fejéről.


Nálatok is jelentkezett a koszmó, vagy ti szerencsésebbek voltatok, és elkerült titeket? Ki hogyan szabadult meg tőle? A témához várom a hozzászólásokat a bejegyzés alatt! 

Időről időre a blog Instagram és Facebook oldalán is megosztok veletek apróbb részleteket a mindennapjainkról, ha van kedvetek, kövessetek minket ott is!

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is, vagy írd meg kommentbe!

My Instagram

Copyright © LAURAMOMMY | Baba-Mama Blog. Minden jog fenntartva.