MIT KELL TUDNUNK A FOGZÁSRÓL?

Szerintem nálunk elindult a folyamat, mert Laura mostanában folyamatosan nyáladzik, mindent rágna, és sokszor nyugtalan. Az első fogak általában 6 hónapos korban bújnak ki először, de a jelei sokkal korábban is jelentkezhetnek. Honnan tudhatjuk, hogy fogzik a babánk? 

A fogzási időszak összességében hosszú ideig elnyúlik, de ez persze nem jelent hónapokon keresztül folyamatosan fennálló szenvedést, minden fog előbukkanásakor csupán egy-két nap szokott igazán kellemetlen lenni. Az előtörő fogak hegyesek, de nem hirtelen hasítják át az ínyt, hanem szépen lassan, ez okozza a néhány napig eltartó gyötrő fájdalmat. 
A következő kísérőjelenségekkel érdemes számolnunk ennek kapcsán:

ROSSZUL ALSZIK
Mivel a fogzás sok babánál nagyon fájdalmas folyamat, így előfordulhat, hogy az éjszakai nyugalmat is megzavarhatja, ezáltal nehezebb elaltatni, rosszabbul alszik, többször felkel, nyűgös és felsír. 

ÖMLIK A NYÁLA
Minden babának folyik kicsit a nyála, de amikor a foguk jön, folyamatosan nedves az álluk és ömlik a nyáluk. A felerősödött nyáladzás okozta vörös kiütések enyhíthetők akkor, ha a baba ajkait és állát egy puha ronggyal, pl. egy textilpelenkával rendszeresen (és finoman!) megtörölgetjük, illetve ha erre való krémekkel kenegetjük. 

INGERLÉKENNYÉ VÁLIK
A fogzás fájdalmai miatt ingerlékenyebb lesz és többet sír. Ilyenkor vedd fel, puszilgasd és nyugtasd meg! Különféle fájdalomcsillapító gélek és gyógyszerek is léteznek a kellemetlenségek enyhítésére, de azért ezekkel csínján kell bánnunk. Közvetlenül szoptatás előtt soha ne kenegessük a baba száját, mert utána a zsibbadt ajkaival nem fog tudni rendesen szopni. 

RÁGJA A JÁTÉKAIT
A kisbabák szeretnek mindent a szájukba venni, és megkóstolni. Ha azt vesszük észre, hogy hosszabb ideig rágják a játékaikat, akkor biztosak lehetünk abban, hogy jön a foguk. Ilyenkor adhatunk nekik hűsítő rágókát, az megnyugtatja az ínyüket. 

RÁGJA AZ UJJAIT
A rágás enyhíti a fogzás fájdalmait, ezért gyakran előfordul, hogy a babák ezzel nyugtatják magukat. Éppen ezért próbáljuk meg mindig tisztán tartani a kezüket, nehogy benyaljanak valamilyen baktériumot! 

MEGJELENNEK A FOG RÜGYEI
Ha belenézünk a baba szájába, és kis dudorokat látunk, az azt jelenti, hogy az ínye alatt megjelentek a fog rügyei. Ha az ujjunkkal finoman végigsimítuk, érezhetjük, hogy ott vannak a kemény fogacskák az ínye alatt. 

MEGDUZZAD AZ ÍNYE
A duzzadt vörös íny a fogzás kétségtelen jele. Ha finoman dörzsölgetjük az ujjunkkal az ínyét, az is nagyon jó a babának, de én FOREVER ACTIVATORRAL kenegettem, ami csodákra képes, pár perc alatt enyhítette a fájdalmát.
ROSSZUL ESZIK
A babák egy része egész nap csak az anyja mellén akar lógni ezekben a napokban, de azon sem kell meglepődni, ha valaki egyáltalán nem hajlandó ilyenkor szopni. A fájdalmas, duzzadt íny fogzáskor megnehezíti a dolgát, ezért ne lepődj meg, ha éhes, de visszautasítja a melled vagy a tápszeres üveget. 
Azért ne gondoljuk, hogy ez minden esetben így történik, egyes gyerekek jóformán észre sem veszik a fogak előbukkanását. A többség azonban kínkeserves fájdalmat él át ezekben a napokban.

A tejfogak kinövése nagyon különböző lehet. Van olyan baba, akinek már 3 hónapos korában megjelenik az első foga, de az sem ritka, hogy csak a 10. hónapban bújik ki az első fogacska.


Az esetek többségében általában így bukkannak elő az fogacskák:
  • - 4-6 hónapos kor: 2 alsó középső metszőfog
  • - 7-10 hónapos kor: 2 felső középső metszőfog
  • - 10-12 hónapos kor: 2 felső oldalsó metszőfog
  • - 12-14 hónapos kor: 2 alsó oldalsó metszőfog
  • - 14-16 hónapos kor: 4 első zápfog (őrlőfog)
  • - 20-30 hónapos kor: 4 szemfog
  • - 36 hónapos kor: 4 második zápfog (őrlőfog)
Nálatok mikor bújtak ki az első fogacskák, és hogy éltétek meg a helyzetet?

Időről időre a blog Instagram és Facebook oldalán is megosztok veletek apróbb részleteket a mindennapjainkról, ha van kedvetek, kövessetek minket ott is!

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is, vagy írd meg kommentbe!

 

My Instagram

Copyright © LAURAMOMMY | Baba-Mama Blog. Minden jog fenntartva.