10 DOLOG, AMIT ÚJDONSÜLT ANYUKAKÉNT TUDNOD KELL!

Szülés után egy anyában tombolnak a hormonok, és hirtelen azt se tudja, hogy mit csináljon, annyi felelősség hárul rá...baba, háztartás, és más egyéb dolgok. Senki kedvét nem szeretném elvenni az anyaságtól, csak felkészíteni arra a  félelmetes, de egyben csodálatos időszakra, ami az elkövetkező hónapokat illeti.

1. A SZOPTATÁS ALATT HÍZHATSZ IS!
Sok helyen olvastam már, hogy a szoptatás fogyaszt, hát el kell, hogy szomorítsalak, nem mindenkiről olvadnak a kilók ilyenkor! Én személy szerint híztam a szoptatás alatt. Az étvágyam az egekben volt, és ahogy próbáltam tudatosabban enni, máris kevesebb tejet tudtam adni Laurácskának. Úgyhogy el kell fogadni, hogy ez az időszak nem a csinos, szupervékony alakról szól, és megtalálni azt a középutat, ami neked és a babának is jó.

2. SZOPTASD MINÉL TOVÁBB!
Ez még a másik vesszőparipája mindenkinek! A legkönnyebb ezt mondani, és úgy ítélkezni, hogy sokuknak fogalma sincs arról, mennyi szenvedést élt már át az ember addig, amikor már elér arra a pontra, hogy nem tudja tovább szoptatni a babáját. Úgy csináld, ahogy neked reális és nem kell a gonosz, rosszindulatú megjegyzéseket meghallani! Nem vagy azzal senkitől sem kevesebb, ha már nem tudod a kisbabádat szoptatni, ne érzezd magad rosszul emiatt! Főleg olyan ember szavára ne adj, akinek vagy egyáltalán nincs gyermeke, vagy egy percig se szoptatta a sajátját!

3. ÚGY CSINÁLD, AHOGY NEKTEK JÓ!
Mindig lesz valaki, aki okosabb nálad, aki majd jobban tudja, hogy mit hogyan csinálj, mert idősebb, több gyereke van és emiatt több tapasztalata is, de valójában senki sincs a helyedben, mert ő a Te gyereked! Így a tanácsokat hallgasd végig, és vagy fogadd meg, vagy az egyik füleden be, a másikon meg ki módszert alkalmazd! A lényeg, úgy csináld, hogy Nektek jó legyen, és ne azt nézd, hogy más mit vár el tőled!

4. SENKI NEM FOGJA MEGOLDANI HELYETTED A DOLGOKAT!
Senki nem fog az ajtód előtt állni, és azt várni, hogy miben segíthet majd neked. Lehet az első pár hétben igen, de utána már nem! Mindenkinek meg van a saját élete, és az, hogy te hogyan tudsz az anya szerepkörben megfelelni senkinek nem fontos csak neked, esetleg a párodnak. De ez  a teljesen normális, hiszen a gyereket magunknak szültük, és nem a nagymamáknak, a szomszédnak, vagy a barátnőinknek.

5. NE AKARJ MEGFELELNI!
A tökéletes nem létezik! Nincs se tökéletes baba, se tökéletes anya! Tudom, hogy 110%-ban szeretnél megfelelni, de hidd el, a tiszta lakás - boldog baba - boldog anya - boldog apa egyszerre szinte lehetetlen dolog. Inkább legyen néha rendetlenség, de ti boldogok legyetek!

6. TANÍTSD MEG MAGÁTÓL ELALUDNI!
Aranyat ér, ha magától alszik el, tapasztalatból mondom. Már pici kora óta külön szobában alszik, és mindig amikor leraktuk aludni, nem érte külön inger (ringatás, simogatás), és megtanult magától elaludni. Odabújik a szundikendőjéhez, cumi, bekapcsol neki a Doodoo nyuszi, és már 2 perc múlva alszik is.

7. NE HAGYD EL MAGAD - NE FELEDKEZZ MEG SAJÁT MAGADRÓL!
Újdonsült anyukának lenni, csodálatos érzés, de hihetetlen nehéz dolog is. Sokan megfeledkeznek ilyenkor magukról, mint nőkről, és csak az anya szerepet gyakorolják. Nem szabad!!! A napi énidőre igenis szükségünk van, és ezt ne vedd el magadtól, mert éppen kupis a konyha, vagy kimosott a gép, és menni kell teregetni. Minden megvár! Nem kell bűntudattal a zuhany alatt állni, hogy ezt az időt is babával kellene töltened. Nem szabad megfeledkezni arról, hogy az anyaságon túl is létezel - még ha sokan fújnak is rád amiatt, amiért pár óra hosszára elmész, kikapcsolsz és azt csinálsz ami boldoggá tesz. Ha Boldog Anya, akkor Boldog a Baba.

8. ISMERKEDJ ÚJ ANYUKÁKKAL!
Nagyon jó dolog hasonló korú babák anyukáival ismerkedni, mert sok hasznos tanáccsal tudnak ellátni, arról nem is beszélve, milyen szuper dolog, hogy amíg ti beszélgettek, a babák lefoglalják egymást.

9. ÉLD MEG ÉS NE TÚLÉLD A PILLANATOKAT!
Az anyaságot megélni kell, és nem túlélni! Gyerekkel a napok éveknek, az évek pedig napoknak tűnnek -  és ez tökéletesen igaz. Olyan gyorsan repül az idő, még csak most születtek, és máris az 1 éves szülinapját ünneplitek...

10. KÉSŐBB MAJD KÖNNYEBB LESZ!
Elcsépelten hangzik, de így van. Az eleje kemény, de utána egyre egyre könnyebb...bár ez se mindenkinél így van. Személy szerint vannak olyan ismerőseim, akiknél hamar elindult a baba (kúszás-mászás-felállás) és kb fél éves korától napi 24-be figyelni kell rá. Hát ez is elég fárasztó tud lenni...
Nem hiába van ez a mondás: Kis gyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond.


Időről időre a blog Instagram és Facebook oldalán is megosztok veletek apróbb részleteket a mindennapjainkról, ha van kedvetek, kövessetek minket ott is!

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is, vagy írd meg kommentbe!

My Instagram

Copyright © LAURAMOMMY | Baba-Mama Blog. Minden jog fenntartva.