TELJES KIŐRLÉSŰ KENYÉR HÁZILAG

Mint ahogy a videóban is említettem, február közepétől életmódváltó diétába kezdtem, mert az utóbbi időben már nagyon nem tudtam elfogadni magam...azt ami a tükörből visszaköszön, azt amit a rólam készült fotókon látok, vagy azt, ahogy érzem magam mostanában a testemben. Nagy elégedetlenségemben egyik nap arra eszméltem, hogy ezen azonnal változtatnom kell, ezt az állapotot azonnal meg kell, hogy szüntessem ha jót akarok magamnak és a családomnak a jövőben. Azt hiszem, valami ekkor kattant át bennem és ezért kezdtem bele a teljes életmódváltásba. Mivel nem akartam úgy lefogyni, hogy veszek 1-2 havi fogyi tabit, beszedem, leadok vele jó pár kilót, majd fél év múlva dupla annyi visszajön, így elkezdtem diétázni, a kalóriákat számolgatva étkezni, és esküszöm bevált. Előtte ugyan megcsináltam egy méregtelenítő kúrát, ami a méregtelenítés mellett kilókban is szépen elindított az úton, és azóta is fogyok tovább...de erről talán egyszer majd mesélek egy videóban, ha érdekel valakit. 

Az interneten diétás étrendek után böngészve eszembe jutott, hogy mi lenne, ha a teljes kiőrlésű pékárut is én sütném itthon, ezért kerestem hozzá recepteket, mert unom már, hogy az üzletekben állandóan azt kell, hogy sasoljam, melyik kenyérnek mennyi a teljes kiőrlésű liszttartalma, ugyanis ha diétázol, nem mindegy, hogy hány százalékban tartalmazza, hiszen sok kenyeret csak megszíneznek vele, Te meg kis naivan azt hiszed, hogy amit éppen eszel az milyen brutál egészséges, pedig nagyon nem az! Végül találtam egy szuper teljes kiőrlésű kenyér receptet, ami ugyan IR diétához van, de az én diétámnak is teljesen megfelel. 

Ha kíváncsiak vagytok hogy, hogyan készült és ízlett e a családnak, nézzétek meg ezt a videót!


TELJES KIŐRLÉSŰ KENYÉR
RECEPT

előtészta (8-12 órával a sütés előtt készül):
- 200 g teljes kiőrlésű búzaliszt
- 150 ml víz
- 5 g friss élesztő

Egy villával összekeverem a hozzávalókat, kisebb gombócot formálva belőle, majd lefedve pihentetem 8-12 órát. (Célszerűbb ezt este elkészíteni, hogy reggelre legyen friss kenyeretek!) Ezalatt az idő alatt túlkél, visszaesik, a sikérszálak megerősödnek.

kenyér további hozzávalói:
- a már korábban elkészített előtészta
- 150-170 ml víz
- 2 tk só
- 100 g fehér liszt
- 180 g teljes kiőrlésű búzaliszt
- 20 g búzasikér
- 8 g friss élesztő
- 25 g olaj

ELKÉSZÍTÉS: 
Az alapanyagokat beleteszem a dagasztótálba, és sima, fényes tésztát dagasztok, utána egy fedeles tálban 45 percig kelesztem, majd átnyomkodom, formázom, és egy fedeles, sütőpapírral bélelt jénai tálba teszem.

Újabb 45 percig pihentetem, majd bevágom, lefújom vízzel, előmelegítem a sütőt 230 fokra, és fedővel a tetején 30 percig sütöm, majd visszaveszem a hőfokot 200 fokra, és fedő nélkül sütöm még 15 percig. Mikor kiveszem a sütőből, hideg vízzel ismét lefújom, és hagyom a rácson kihűlni.

A folyadék mennyisége mindig függ a liszt minőségétől, így kezdjük kevesebbel és ha szükséges pótoljuk, hogy szép sima, selymes felületű, szakadásmentes tésztát kapjunk.  


Időről időre a blog Instagram és Facebook oldalán is megosztok veletek apróbb részleteket a mindennapjainkról, ha van kedvetek, kövessetek minket ott is!

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is, vagy írd meg kommentbe!

My Instagram

Copyright © LAURAMOMMY | Baba-Mama Blog. Minden jog fenntartva.