ALUDJ JÓL, GYERMEKEM!Laura szerencsére egész pici kora óta nagyon jó alvó, sosem kellett altatni, hiszen már pár hetesen megtanult önállóan elaludni. Bár az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy mi sose altattuk, csak beletettük a kiságyába és el is aludt magától. Az ágya természetesen külön szobában van, nem velünk alszik, de ezt már akkor eldöntöttük, amikor még a pocakban volt.

Minden szülő nagyon örülne annak, ha jó alvó lenne a gyermeke, de sajnos vannak olyanok, akiknek már a kezdetektől fogva rossz alvó a babájuk, és olyanok is, akiknél menet közben történik valami, és rossz alvóvá válik. Laura egészen egy éves koráig nagyon jó alvó volt. Volt egy olyan időszaka, amikor estétől másnap délelőtt 10-11-ig is aludt (10-12 órát egyben), és emellett a két nappali alvást sem hagyta ki. Másfél hónapos kora óta átalussza az éjszakát, szóval azt hiszem első gyerekes anyaként bátran kijelenthetem, hogy ez az, az álom kategória, amire minden szülő vágyik. 

Már egy éves is elmúlt, amikor valami átkapcsolt a fejében, és onnantól kezdve nem akart az istenért sem elaludni, se éjjel, sem nappal. Nem tudom, hogy mi történhetett vele, fogzás, mozgásfejlődés vagy bármi egyéb, de onnantól az elalvás egy igazi horrorrá vált számunkra. Pedig mindig meggyőződtem arról, hogy nem beteg, nem fáj semmije, és mégsem akart elaludni, vagy ha nagy nehezen elaludt, felkelt 1,5 óránként. Kezdtem egyre tehetetlenebbé válni. Ez ment vagy 2 hétig, nagyon sokat szenvedtünk vele, volt itt minden, amit csak el tudtok képzelni. Hiszti, üvöltés, kiságy rugdosás, kidobálta a játékait - a cumijait az ágyból, és utána meg nyafogott értük. Minden cselt bevetett, csak hogy bemenjünk hozzá. Borzasztó volt ezt megélni nekünk, hiszen eddig ilyet még sose csinált. Azt hiszem pont a 15 hónapos státuszon voltunk, amikor elmeséltem ezt a védőnéninknek, aki mindig nagyon kedves és segítőkész, és ajánlott is egy szuper könyvet, ami szerinte sokat segíthet majd ebben a helyzetben. Itthon meg is néztem....hát mivel 1999-es kiadás, így csak pdf formátumban találtam rá, már nem rendelhető sehol. Gyorsan el is olvastam, és a módszer tényleg szuper, 2 nap alatt a gyerekem újra a régi lett. (Köszönjük Orsi!) Azóta sikerült már a könyvet is megszereznem egy antikváriumból, így ennek örömére elolvastam másodjára is. :)

Nem azt állítom, hogy mindenkinek bejönnek ezek a tanácsok, és nyilván minden szülő más nevelési elvet követ, de nekünk sokat segítettek, így megosztom Veletek, hátha valakinek még hasznos lehet.

ÍGY TANÍTSD MEG ÖNÁLLÓAN ELALUDNI A GYERMEKED:
1.) A kora miatt, a napközbeni alvásokat kettő helyett, már csak egyre csökkentettük(kb 1,5-2,5 óra hossza), és azt az egyet próbáljuk nem késő délutánra időzíteni, mert nem lesz fáradt, és nem akar majd este elaludni.

2.) Minden este ugyanaz a napirend elalvás előtt. Egy kis játék, fürdés, tejcsi, majd egy kis mesenézés (nem hangos, pörgős, vagy zajos tevékenység), és megyünk is aludni. FONTOS, hogy minden este ugyanez történjen, tehát betartsuk az esti rutint!

3.) Az esti alvás időpontja kb mindig ugyanabban az időpontban történik. Fontos a napirend betartása!

4.) Minden esetben egyedül alszik el, miután beraktuk a kiságyba. Egy kis simogatás és babusgatás után lekapcsoljuk a villanyt, elköszönünk tőle és már ki is megyünk a szobából, hagyjuk, hagyj aludjon. Kb 5 perc és alszik is magától. 

5.) Amikor éjszaka felriad, de nem sír, csak gügyög, nem megyünk be hozzá, mert perceken belül majd visszaaltatja magát. FONTOS, hogy egyedül is el tudjon aludni, és ne olyan körülményeket teremtsünk, amihez mi is kellünk, mert akkor minden alkalommal minket fog hívni ha felébredt. Ne úgy aludjon el, hogy ég a lámpa, simogatja valaki, vagy ott ül valamelyik szülő az ágya mellett, esetleg mesét olvas neki, mert ha felriad, és nem ezt a környezetet érzékeli - amiben elaludt, megijed, és addig fog sírni, amíg be nem mentek hozzá, és meg nem teremtitek neki ugyanazt az állapotot, amiben korábban elaltattátok!!!!!

6.) Ha cumival alszik el, vagy bármi mással, rakjuk mellé az ágyba, cumi esetén akár többet is, hogyha felébred, könnyen megtalálja, és vissza tudja altatni magát.

7.) Ha felriad és sírni kezd, bemegyünk és megnyugtatjuk...biztosítjuk arról, hogy itt vagyunk, csak a másik szobában, és hogy nincs egyedül, nyugodjon meg. Utána kijövünk a szobából. Ha nem hagyja abba, 1 perc múlva, majd 3 perc múlva és végül 5 és 7 perc múlva megyünk vissza, hogy lássa, nincs egyedül, de nem vesszük ki az ágyból, csak biztosítjuk őt a jelenlétünkről. Nekünk ez a módszer bevált, 5 perc alatt vissza is aludt. 

Nem gondoltam volna, hogy ez a könyv ennyit fog majd segíteni, de a módszer nekünk tényleg bevált, remélem Nektek is tudtam vele egy kicsit segíteni!


A könyv PDF formátumban letölthető: ITT!

Időről időre a blog Instagram és Facebook oldalán is megosztok veletek apróbb részleteket a mindennapjainkról, ha van kedvetek, kövessetek minket ott is!

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is, vagy írd meg kommentbe!

Megjegyzés küldése

My Instagram

Copyright © LAURAMOMMY | Baba-Mama Blog. Minden jog fenntartva.