MÉRFÖLDKÖVEK - LAURA ELSŐ MÁSFÉL ÉVE

SZÜLETÉS:
2016. december 13. 
Laura születésének történetét ITTolvashatjátok el!

1 HÓNAP
A figyelme felkelthető, hasra fektetve a fejét átfordítja. Nagyon jó alvó, nyugodt baba. Ha beszélünk hozzá, figyel minket és mosolyog. Síráskor könnyen megnyugtatható. Ha jó kedve van, élénken rugdalózik. Éjszaka kétszer ébred, fél 3-kor és reggel 6-kor születése óta. Csak anyatejes baba, ügyesen cicizik, de emellett még folyamatosan fejem is neki a tejcsit, mert szerencsére van mit. 

2 HÓNAP
Egy kis angyal a kislányom. Nyugodt baba és nagyon jó alvó. Mivel sokat alszik, így én is bőven tudok pihenni mellette. Néha már unatkozom, esküszöm. Éjszaka még mindig kétszer ébred, fél 3 és reggel 6 körül. Már próbál hangokat formálni, gügyög. Nagyon érdeklődő, szemével követi a hangokat és a mozgásokat. Keze lába állandó mozgásban van. A fejét már ügyesen emeli és meg is tartja.

3 HÓNAP
Figyelme felkelthető, fejével a hang irányába fordul és mosolyog. Felismeri a hozzá közel állók arcát és hangját (anya, apa, nagyik, papa, nagybácsi). A hallott hangokat utánozni próbálja. Nagyon jó alvó, nyugodt baba. Már odanyúl a tárgyakért. Mostanában egyre többet nézegeti a kezét, ismerkedik vele. Tudatosan elrúg vagy ellök tárgyakat, ha odaadom neki. Ülésbe húzva emeli a fejét, és hasra fektetve szépen megtartja. Az oldaláról már ügyesen átfordul a hátára is.

4 HÓNAP
Ettől a hónaptól kezdve tápszeres is lett az anyatej mellett, de végre szépen gyarapodik a súlya, mert az elmúlt hónapban nagyon keveset hízott. Elkezdett hason feküdni és aludni. Kb fél órát is el van már hason, ha olyan kedve van. Ha fogja az ujjam, szépen felhúzza magát, és próbál felülni. Megtámasztott háttal már szépen üldögél. (Természetesen ezt még nem erőltetjük!) Egy pár napja elkezdte megfogni a tárgyakat, ha odaadunk neki valamit, szépen fogja már. Nagyon sokat mosolyog, és ez már tudatos mosoly az arcán. Egyre érdeklődőbb, szinte mindent figyel és babrál már. Nagyon jó alvó, képes 12-13 órát is egy éjszaka alatt végigaludni. 

5 HÓNAP
Ebben a hónapban már teljesen tápszeres lett, így elkezdtük a hozzátáplálást. Eddig az almát próbáltuk még, az nagyon ízlett neki. Elővettem a babakocsi sportülését, már azt használjuk. Nagyon sokat nőtt hosszra, így az eddig hordott 62/68-as ruhákat még csak most cseréltük le 74-es méretekre. Ebben a hónapban felfedezte, hogy van nyelve, és egész nap azt nyújtogatja, valamint elkezdett nőni a foga, ezért az ujjacskái és az ökle egész nap a szájában vannak és folyamatosan ömlik a nyála. Ismerkedik a hangjával, egyre többet visít és kiabál. Még nem forgolódik, de fekvő állapotból már folyamatosan felhúzza magát, mint aki fel akar ülni. Ha megtámasztom a kis hátát, már szépen ül, és tartja magát...de ezt még nem szeretném erőltetni! Ebben a hónapban rájött arra is, hogy a csörgő mire való, és nagyon ügyesen játszik vele. A cumit is megtanulta már ki-be rakni a szájából. Még mindig nagyon jó alvó.

6 HÓNAP
Ha csiklandozzuk, nagyon jókat kacag. A cumit már ki-be teszi a szájából, és a hozzátáplálásnál eddig mindent megevett, amiket készítettem neki. Már a lábujjait is a szájába tudja tenni és a kezével szépen fogja a tárgyakat. Ha leesik valami, utána néz. Pár másodpercig, már megtámasztás nélkül is tud ülni. Hasra és vissza sajnos még nem fordul, pedig kellene már neki. Sokat gagyog, élvezi a hangadást.
Fogacskák száma: 2

7 HÓNAP
Megtanult stabilan ülni és az első közös nyaralásunk is megtörtént. Nagyon jó volt, nem volt semmi probléma, tudott alkalmazkodni, kibírta a 3 órás autóutat oda is, meg vissza is, és idegen helyen is nagyon jót aludt minden éjszaka. Mivel jön a foga, megint ömlik a nyála egész nap. 
Fogacskák száma: 3

8 HÓNAP
Egyre okosabb, már kezdi érteni, hogy melyik játék mire való. Nagyon szeret kukucskálni. Most az a korszaka van, hogy mindent ledobál a földre, majd morog, hogy vegyük fel neki. Az apróbb játékokat már nagyon ügyesen felveszi az ujjaival. Imád az udvaron lenni, vagy a kerti medencénkben pancsolni. 

9 HÓNAP
Megtanult integetni, szépen mondja a babba, apppa, mammma, pappa, páppá szavakat. Stabilan ül, ülve előrehajol, hasról hátra és vissza fordul és hason kinyomja magát. Szépen nyúl a játékokért.
Fogak száma: 5

10 HÓNAP
Elkezdett kúszni oldalra és hátrafelé is. Még nem szabályos a mozdulat, de legalább már próbálkozik. Ha kapaszkodik, már nagyon szépen tud állni és lepakol mindenhonnan, amit csak elér. Ha fogjuk a kezeit, ügyesen lépeget. Nagyon szeret énekelni és táncolni. Már azokat az ételeket is eszi, amiket mi, de persze még óvatosan!
Fogacskák száma: 6, most jön a 7.  

11 HÓNAP
Szépen kúszik és próbál mászni. Hason fekve letolat az ágyról és megáll a lábán. Tud már tapsolni és vissza is integet, ha integetünk neki. A bébitaxival még csak hátrafelé tolatva megy, előre nem tudja hajtani magát. Nagyon szeret kukucsolni, mesét nézni, táncolni, énekelni, pakolni és mindent a szájába venni és megrágni.

LAURA EGY ÉVES
Egy éves korára már szépen kúszik, mászni igaz még nem tud, de az ágyról már szépen lemászik. A bútorokba kapaszkodva még nem tud önállóan felállni. A földön lévő játékokat viszont ügyesen felveszi, ha kapaszkodik valamiben. A játéktároló dobozokból is kipakolja a játékokat, és az ujjaival is ügyesen felvesz már dolgokat. Nyomógombos játékokat is működésbe tud hozni. Ha integetünk neki, visszainteget. A látott mozdulatokat, mint pl tapsi-tapsi ügyesen utánozza. Most mindenre azt mondja, hogy apa, meg baba. Suttogó hangra is figyel és utánoz. Már az első hajvágás is megtörtént, nagyon ügyes volt, szépen tűrte. Öltöztetésnél ha olyan kedve van segít, bár még nem szeret öltözködni. Már ügyesen iszik egyedül és döntve megtartja a cumisüveget ivás közben.
Fogacskák száma: 8

13 HÓNAP
Már egyre tökéletesebben kúszik. Nagyon szereti a könyveket, imádja lapozgatni őket. Egyszerre már több dolgot is képes a kezében tartani. Szeret babázni, eteti, itatja. Egyre többször mondja, hogy apa, és baba. Ismeri a köszönöm és a kérem fogalmát, valamint felismeri magát a tükörben.

14 HÓNAP
Rászántuk végre magunkat, és kilövettük a fülét. Nagyon jól viselte, az első lövést észre sem vette. Egyáltalán nem bántam meg, hogy csak később lövettük ki neki, mert most talán már jobban elviselte, mintha újszülött korban lövettük volna ki. Ebben a hónapban volt egy jó pár nap, amikor nem akart az istenért sem elaludni, de egy szuper módszer segítségével végül sikerült visszatérni a régi rendszerre. (Lásd ITT) Időközben elkezdett mászni, szinte két nap alatt tökéletesre fejlesztette ezt a tudását,  és egyik reggel a járássegítővel el is indult magától. A kiságyban is feláll már, ha megkapaszkodik a rácsokban. Vettünk neki egy hintát bentre, azóta állandóan csak abban lenne, ki sem akar szállni belőle.
Fogacskák száma: 12
15 HÓNAP
Már nagyon ügyesen megy a bébi taxival előre is. Igaz, kormányozni még nem tud, de egyenesen szépen halad már vele. Ha fogjuk mind a két kezét, akkor szépen jár, de nagyon fél, és ahogy elengedjük, seggre is huppan. Bútorokba kapaszkodva már szépen feláll, de nem tud még megállni a saját lábán. Nagyon szeret táncolni, ha meghall valamilyen zenét, egyből rázza rá. A babáját már nagyon ügyesen eteti vagy itatja a játék cumisüvegből. (Megtaláltam anyukáméknál a gyerekkori babakocsimat, azóta azt tologatja, benne a babákkal). Érdekes, hogy magától még nem megy, de a játék babakocsit nagyon stabilan tolja már. Kezdi felismerni, hogy a játékai mire valók, és tudatosabban játszik már velük. Kockákat egymásra tesz, a kekszet beleteszi a tányérjába. A játéktároló dobozaiból szépen ki és be pakol. Miután iszik a cumisüvegből,  vagy ideadja nekünk vagy szépen leteszi az asztalra, és nem dobja el. Az itatópohárból is egyre ügyesebben tud inni. Már próbálkozik önállóan kanállal enni. Nagyon sokat bohóckodik és nevet saját magán. A zokni nem kedvence, azt állandóan leveszi magáról.

16 HÓNAP
Nagyon szépen jár már akkor is, ha csak az egyik kezét fogjuk. Nagyon szeret az udvaron lenni, homokozik, autózik, babakocsit tologat. A kerti hintaágyban állandóan megfordul, és a háttámlába kapaszkodva áll és nézelődik - szó szerint a frászt hozza rám ilyenkor! Ha fogom a kezét, ügyesen lépeget már a lépcsőkön. Nagyon akaratos, ha nem az van amit szeretne, sokszor hisztizik. Hamar meg kellett tanulnom, hogy hogy kell az ilyen helyzetekben viselkedni, mert ez már csak rosszabb lehet, ha nem kezeli az ember időben. Nagyobb építőkockákat már ügyesen egymásra pakol. Imádja a könyveket, lapozgatja, olvasgatja őket. Mindent megeszik, amivel csak kínáljuk - legyen az nyers, főtt, vagy sült dolog. (Nyersnél gondolok itt a zöldségekre.) Már ügyesen felismeri saját magát és minket is a fotókon. Nagyon szeret a mi dolgainkkal játszani...mobiltelefon, távirányító, laptop, Neki bármi jöhet. :)
Fogacskák száma: 16


17 HÓNAP
Már az első bilizés is megtörtént. Egyik reggel szólt, hogy kaka, és bele is kakilt a bilibe, azóta pedig már többször is belepisilt. Minden pelenkázás után kiviszi a használt pelenkát a kukába. Nagyon ügyesen megy már magától, guggolásból is fel tud állni, és egyre többször akar a magasabb asztalokra, szekrényekre felkapaszkodni, mert kíváncsi, hogy mi lehet rajtuk. Már bújócskázni is lehet vele, mert megkeres minket, ha elbújunk előle. Imád kukucsolni. Ha álmos, besétál a szobájába, kiveszi a kiságyból a cumit, beteszi a szájába, és hozza a szundikendőjét (Nyunyót), ezzel jelezve, hogy álmos. Már nagyon ügyesen bicajozik a négy kerekű biciklijével. Tudja, hogy hol vannak a testrészei, és meg is mutatja őket, valamint egyre több tárgyat felismer már a képeken ha kérdezzük tőle, hogy hol vannak... Nagyon szeret hintázni, labdázni, biciklizni, sétálni. Imádja a kutyákat, a babákat, és szereti a játék babakocsiban tologatni a babáit. Ügyesen felmászik négykézláb a lépcsőkön, de sétálva is ügyesen fellépeget már a lépcsőfokokra. (Ilyenkor még fogjuk a kezét). Nagyon szeret homokozni, igaz ott még csak a lapáttal játszik, de mostanában már sikerül a vödörbe is belelapátolnia a homokot. Van egy baba trambulinja, azon is ügyesen ugrál, ha olyan kedve van. Nagyon szeret táncolni, énekelni. Egyre több szót mond már: tita, apa, mamma, papa, adde, haggyá, vava, hintttá, baba, hopá, kaka, kakk, kuka, tetteje, gyija-gyija, app, pápá. Sajnos a hiszti és a dackorszak sem marad el, néha úgy tud üvölteni, mint akit ölnek, ha éppen nem úgy történnek a dolgok, mint ahogyan ő azt eltervezte. Nagyon szeret segíteni, minden felnőttes dolog érdekli: port töröl, porszívózik, segít felmosni, ha wc-n van az ember, előszeretettel bejön utána és ráül ő is a bilire (persze ilyenkor ruhástól), szóval együtt érez az emberrel, bármilyen helyzetben is legyen :) Nagyon érdekli minden. Ha indulunk valahová, odamegy a bejárati ajtóhoz, és kiválasztja melyik cipőjébe akar jönni. (ilyenkor mindig a legvastagabb téli bakancsra kerül a választás) Imádom! 
Fogacskák száma: 16

18 HÓNAP
Másfél éves korára már kész nagylány lett, az én tavaly ilyenkor még pici kisbabámból. Amióta elindult, annyira önálló lett. Bármit kérdezek tőle, most mindenre nem a válasz. Már nagyon ügyesen legózik, imádja a lufikat, szeret a szabadban lenni, imád hintázni, és homokozni. Van egy állatfigurás dominó készletünk, azzal is sokat szoktunk játszani, már abban is nagyon ügyesen megtalálja a párokat. Állandóan jön, megy, intézkedik, bohóckodik, pakol, ha kérek tőle valamit idehozza, viszont ha kérem, hogy pakolja el a játékait, visszapakolja a dobozba. Mindenben segít, imádja a felnőttes dolgokat. Vannak napok, amikor jobban igényli a törődést, olyankor szinte semmit nem tudok csinálni, mert egész nap játszunk, bohóckodunk, de ezt egy cseppet sem bánom, mert imádok vele lenni. Már ügyesen felmászik az ágyra, és miután minden dolgát elvégezte, ügyesen le is mászik onnan. Végre megnőtt már hátul annyira a haja, hogy csuriba lehessen fogni. Egyébként nagyon jó gyerek, néha vannak hisztik, akarat, de szerintem tökéletes gyerek nem létezik! Még mindig nagyon jó étvágya van, ha lehetne, egész nap csak enne, neki bármi jöhet! Szerencsére mindent megeszik, úgyhogy nagyon nagy szerencsénk van vele, ilyen téren is. Az alvási szokásai sem változtak az elmúlt hónapokban, nagyon jókat alszik napközben és éjszaka is. Mindenkinek ilyen gyermeket kívánok, mint amilyen a Mi kislányunk!
A jelenleg használt szavai: dejje, tetteje, baba, mamma, apa, annya, papa, haggyá, adde, titta, hinttá, vava, kuka, kaka, kakk, gyija-gyija, hopá, néni, titi, ne, epü, hejte, tee. Hogy mi miket jelent, arról írok majd egyszer egy rövid kis bejegyzést, mert szerencsére eddig mindegyiknek tudjuk a jelentését.
Fogacskák száma: 16


"Sok mindenre büszke vagyok az életben, de semmi nem múlja felül azt, hogy anya vagyok." Ami a hónapokat illeti, Laura mint olvashattátok is, mozgásfejlődésben nem mindig úgy fejlődött, mint a nagy átlag, de ettől függetlenül egészséges, boldog, kiegyensúlyozott, ügyes baba, és végül semmilyen szakasz nem maradt ki, ami a mozgásfejlődést illeti.
Most nem azt mondom, hogy legyen az ember halál nyugodt, aki hasonló cipőben van, mint mi voltunk, de nem is kell rástresszelni és a sok "para mami" okoskodásának bedőlni, mert azzal semmi sem lesz jobb!
Mindig figyeld a gyereket, ha pedig valami kérdésed van akkor kérdezz....bárkitől, akitől elfogadod a tanácsokat, vagy bízol benne és kérd ki nyugodtan a dokitok vagy a védőnőtök tanácsát!

A Te kisbabád megfelelően fejlődik szerinted?

A KISGYERMEK FEJLŐDÉSÉNEK
szakaszait megtekinthetitek a linkre kattintva!

Időről időre a blog Instagram és Facebook oldalán is megosztok veletek apróbb részleteket a mindennapjainkról, ha van kedvetek, kövessetek minket ott is!

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is, vagy írd meg kommentbe!

Megjegyzés küldése

My Instagram

Copyright © LAURAMOMMY | Baba-Mama Blog. Minden jog fenntartva.