MIRE KELL FIGYELJÜNK, MIELŐTT ÚJ PORSZÍVÓT VENNÉNK!?

Múlthét pénteken sajnos elromlott a szeretett porszívóm. Eddig mindig SAMSUNG porszívóim voltak, nagyon meg is voltam velük elégedve, de ezzel az utóbbival most kifejezetten. Nagyon szerettem, hogy jó erősen szívott, a csövénél is ki/be lehetett kapcsolni, a szívóereje állítható volt, gyönyörűen nézett ki és könnyen lehetett kezelni. Aki ismer, az tudja, hogy szinte már a porszívózás betege vagyok (na ne szó szerint értsétek), hiszen minden nap porszívózok. Már a gyerek előtt sem szerettem, ha valaki utcai cipővel mászkált a lakásomba, amióta meg gyerekem van, még szigorúbban veszem ezt a szabályt, hiszen bárki vendégségbe jön hozzánk, az az első, hogy levetetem vele a cipőjét. (Van még egyébként ilyen flúgos anyuka rajtam kívül?) :)
Szóval a szombati napot erre szántuk, és nyakunkba vettük a várost, hogy vegyünk egy újat, hiszen csak nem hagyott nyugodni a dolog, hogy nincs otthon egy működő porszívónk sem. Rengeteg üzletet körbejártunk, és azt kell, hogy mondjam, nem varázsolt el egyik fajta sem. Ha éppen szimpatikus volt a kinézete, akkor semmit sem tudott, vagy ha éppen tudott valamit, akkor a kinézete nem tetszett. Na de milyen elvárásunk legyen egy porszívó felé? Bevallom őszintén, én eddig dizájnra, árra és szívóerőre mentem, semmi egyéb dolgot nem figyeltem. Igaz nem a dizájn volt a lényeg, de azért az sem volt mellékes. Tudom, buta gondolkodás, de sajnos az esetek 70%-ban csak erről szól egy porszívó vásárlás, ezt most tudtam meg az értékesítőktől.

Porzsákos vagy porzsák nélküli?

Utoljára gyerekkoromban volt porzsákos porszívónk, a szüleimnek, de amióta külön háztartásban élek, én mindig porzsák nélkülit vettem magamnak. Nekem azt egyszerűbb kezelni, mert csak kiveszem a tartályt, kiürítem, s már porszívózhatok is tovább. A porzsákosnál meg kidobod a zsákot, és egy vagyonért cserélgetheted őket....arról már nem is beszélve, hogy ki tudja hány évig tudsz majd ahhoz a porszívóhoz porzsákot venni!? Pedig sokan azt mondják, egy porzsákosnál nincs jobb, mert az sokkal erősebb, és szebben is takarít, a porzsák nélküli társaihoz képest.

Na de végül is, mire kell figyelnünk, ha porszívót vásárolunk?

Mindegyiken van energiatanúsítvány, amit bevallom őszintén, eddig sose figyeltem. Az A energia osztály, azt tudom, hogy jó, de ennyi, tovább nem is foglalkoztam ezzel, pedig ezt is érdemes lenne megnézni, ha megfelelő terméket szeretne az ember vásárolni!!! Ezen ugyanis leírják azt is, hogy melyik felületen (szőnyeg, parketta, padló) milyen a termék (jelen esetben egy porszívó) hatékonysága, milyen a kifújt levegő tisztasága, valamint, hogy hány dB a zajszint használat közben. Azt érdemes tudni, hogy 2014 szeptemberétől nem lehet 1600 wattnál nagyobb elektromos teljesítményű és 62 kWh-nál nagyobb éves energiafogyasztású porszívót gyártani vagy importálni az EU-ba, tehát életbe léptek a porszívókra vonatkozó ecodesign irányelvek, ezen kívül energiacímkével kell ellátni a készülékeket, így a porszívók könnyebben összehasonlíthatóvá válnak. 2017 szeptemberében tovább szigorodnak a szabályok. 2017-től 80 decibelben maximalizálják a porszívó hangkibocsátását, és nem lehet majd eladni olyan porszívót, aminek a porszívócsöve és a motorja, vagyis a két leggyakrabban meghibásodó alkatrésze nem kellően tartós. Emelik a porfelszívás hatékonyságának alsó korlátját. Ezen felül a porszívó szűrőrendszeréből kiáramló, tehát a szobába visszafújt levegő tisztaságának is egy bizonyos szintnél magasabbnak kell majd lennie; a porszívó egészen pontosan maximum 1% port engedhet majd vissza a levegőbe. 62-ről 43 kWh-ra csökken az éves maximális megengedett energiafogyasztás, és 900 wattban maximalizálják majd az elektromos teljesítményt. Bővebb információ: ITT!

Mit tartalmaz az energiacímke?


A.) Energiahatékonysági osztály (az A+++ a legenergiatakarékosabb, a D a legkevésbé energiatakarékosabb)
B.) Zajszint
C.) Parketta vagy járólap tisztítási hatékonyság (az A a legjobb, a G a legkevésbé) 
D.) Szőnyegtisztítási hatékonyság
E.) A kifújt levegő tisztasága (az A a legtisztább, a G a legszennyezettebb) 
Az energiacímke adattartalmát az alábbi ábra mutatja
De végül SAMSUNG helyett, hogy lett BOSCH?

Most, hogy már kicsit tudományosabban látom a dolgokat, rájöttem, hogy a SAMSUNG mégsem olyan jó, mint ahogy azt korábban gondoltam, pedig én most is olyat akartam venni, de miután felvilágosítottak az energiacímkén látottakról, és tudományosabban kezdtem el őket nézegetni, rájöttem, hogy minden kritérium csak B, C vagy D kategóriába van sorolva, szóval hiába a jó szívó erő és a szép dizájn, ha takarítás közben hangos, és az összes por a frissen kitakarított lakásba száll vissza belőle, arról már nem is beszélve, hogy ezt mind Laura szívja be, hiszen állandóan a porszívó mellett ügyeskedik, miközben én porszívózok.

Ahogy az energiatanúsítványon is láthatjátok, szerintem egész jó kis gépet vettük, hiszen 3A kategóriájú és ár-érték arányban is megfelelő. Mivel nálunk kevés a szőnyeg, többnyire csak futó szőnyegek vannak, és egy nagyobb a nappaliban, így számomra fontosabb volt az, hogy a padlót és a parkettát jobban szívja, és ne csak tologassam rajta a porszívófejet. Ezek mind A kategóriába soroltak, ahogy a képen is láthatjátok. A szőnyeg része csak D kategória, de olyan jól szív a porszívó, hogy én annak is simán adnék egy B vagy C kategóriát. A 78dB zajszint viszont a korábbi SAMSUNG 85dB-hez képest jóval halkabb, szóval már nem hallja az egész utca, ha porszívózok. Aminek talán a legjobban örülök, hogy a porszívózás közben kifújt levegő minősége A kategóriát kapott, és azért örülök ennek annyira, mert Laura is imádja a porszívót, és nagyon nem mindegy, hogy mit szív be porszívózás közben. A másik fontos dolog, hogy állítható a szívóerősség, ez eddig minden porszívómnál állítható volt, és sokszor jól is jött ez a funkció. 

Az általam választott model: BOSCH Cleann'n BGC05AAA2
Ezt a terméket a debreceni Euronics áruházban vettük, ahol profi, teljes körű kiszolgálásban volt részünk!


NÁLATOK MI A FŐ SZEMPONT, MIELŐTT MEGVESZTEK EGY PORSZÍVÓT?

Időről időre a blog Instagram és Facebook oldalán is megosztok veletek apróbb részleteket a mindennapjainkról, ha van kedvetek, kövessetek minket ott is!

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is, vagy írd meg kommentbe!

My Instagram

Copyright © LAURAMOMMY | Baba-Mama Blog. Minden jog fenntartva.