HOGYAN NEVELJÜNK BOLDOG GYERMEKET A MONTESSORI-MÓDSZER SZERINT | KÖNYVAJÁNLÓ


Júliusban az a szerencse ért, hogy együtt működhettem a Kolibri kiadóval, és kaptam tőlük pár csodaszép könyvet, hogy írjak róluk. A mostani bejegyzésben szeretném Nektek bemutatni az egyik legnagyobb kedvencem, amit már régóta szerettem volna elolvasni, mert eddig csak jó dolgokat hallottam róla.

Nagyon érdekes egyébként, hogy tudat alatt eddig szinte ugyanígy neveltük Laurát, ahogyan az a könyvben is le van írva, szóval ezért is érzem magamhoz közel ezt a fajta nevelési módszert. A könyv a születéstől, egészen kisiskolás korig kíséri a gyerekek fejlődését, bemutatja a másfél évszázados múltra visszatekintő Montessori-módszert, és rengeteg praktikus tanáccsal látja el a szülőket. Ötleteket ad a kisbabák vigasztalására, a hisztik megszüntetésére, iskola előkészítő ismeretek átadására vagy éppen az udvarias viselkedés megtanítására. Az ügyességi és szerepjátékok pedig egyszerre szolgálják a közös élményszerzést, és segítik az őszinte, magabiztos és fejlett önkontrollal rendelkező gyerekek nevelését.

MIÉRT ÉPP A MONTESSORI-MÓDSZER?
A mai világban minden szülőnek nagy kihívást jelent , hogyan neveljen boldog, figyelmes gyereket. Az élet nem mindig könnyű a gyerekek mellett, hiszen nem csak ölelgetjük és dédelgetjük őket, hanem álmatlan éjszakákat is töltünk mellettük, amikor betegek, de mellettük vagyunk akkor is, amikor hisztiznek vagy a testvéreikkel veszekednek, mint ahogyan minden más, szülőt próbáló helyzetben is.

Manapság sok szülő nem tudja, hogyan neveljen rendes, szófogadó gyereket. Hiába áll rendelkezésünkre rengeteg nevelési útmutató, sajnos kevés köztük az olyan, ami jól hasznosítható, ami átfogóan és szisztematikusan közelítené meg a nevelés kérdését.

DE MI IS EZ A MONTESSORI-MÓDSZER?
Ez a módszer Maria Montessori nevéhez fűződik, aki 1870-ben, Olaszországban született, egy olyan országban, amely akkoriban még nagyon konzervatív álláspontot képviselt a nőkkel szemben. Számos akadály leküzdése után, ő lett az első nő, aki orvosi diplomát szerzett Olaszországban.
Munkája során meggyőződésévé vált, hogy már a születéskor minden egyes gyermek fantasztikus lehetőségeket hordoz magában, amelyek csak akkor bontakozhatnak ki, ha a szülei biztosítják számára a megfelelő ingereket élete első évében.
A Montessori-módszer lényege, hogy már egészen pici kortól önállóságra tanítja a gyerekeket. Megtanulják, hogyan irányítsák a saját kis közösségüket, így önállóságra és jó vezetői képességekre tesznek szert. A könyv nagyon szépen leírja a születéstől egészen 6 éves korig, hogy például hogyan rendezzük be a tökéletes baba szobát, hogy alakítsuk bababaráttá az otthonunkat, valamint arról is ír, hogy milyen játékokat érdemes beszerezni vagy elkészíteni, ha Montessori-módszerrel szeretnénk nevelni a gyermekünket. Segítséget ad abban, hogy hogyan kezeljük a hisztit, mivel köthetjük le pl. a gyerek figyelmét a lakásban, ha odakint esik az eső, hogyan neveljük a gyermeket kedvességre és udvariasságra, hogy hogy alakítsunk ki szeretetteljes közeget a baba számára, de rávilágít a közös nevelési stílusra is, hogy a gyermek a szülei mellett biztonságban és szeretve érezze magát.
Összességében a könyv nagyon klassz, még sokszor el fogom olvasni, mert biztos, hogy lesz még benne valami új, ami eddig elkerülte a figyelmemet, arról már nem is beszélve, hogy 6 éves korig rengeteg jó játékot illetve foglalkozást bemutat, szóval érdemes lesz még belelapozni a jövőben is. A könyv, ahogy a videóban is láthattátok, kemény borítású, sok szép színes képekkel. A tartalma szépen fel van osztva, érthető, és átlátható. Egy valami nem tetszett benne, hogy sok dologhoz nem írták egyből oda, hogy a gyerek melyik életszakaszában érdemes arra tanítani, hanem a könyv végén összegezték ezt egy rövid útmutató keretein belül. Ez annyira nem tetszik, mert jobb lett volna, ha már a könyv olvasása közben megtudom, nem pedig a könyv végén derül ki. De ezt leszámítva, szuper! Ennek a könyvnek az ajánlott fogyasztói ára: 3999 Ft.

Ha tetszett a könyv, innen tudjátok megrendelni:

Ha csak néhányat megvalósítunk a könyvben leírtakból, sokkal hatékonyabb szülőnek érezzük majd magunkat, és sokkal inkább képesek leszünk egy olyan családi légkört kialakítani, amelyet a melegség, a szeretet, a kedvesség és az egymás iránti tisztelet jellemez. 

Köszönet a Kolibri Kiadónak, amiért szponzorálta ezt a bejegyzést!

Időről időre a blog Instagram és Facebook oldalán is megosztok veletek apróbb részleteket a mindennapjainkról, ha van kedvetek, kövessetek minket ott is!

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is, vagy írd meg kommentbe!


1 megjegyzés :

My Instagram

Copyright © LAURAMOMMY | Baba-Mama Blog. Minden jog fenntartva.