MONTESSORI JÁTÉKTIPPEK 0-3 ÉVES KORIG

Az elmúlt hetekben nagyon sokan rám írtatok, hogy mivel hamarosan itt a "nem szeretem" idő, írjak már arról, hogy milyen játékokat ajánlott a Montessori könyv. Mivel érdekel a téma, és elég sok játékunk van, ami beleillik a képbe, ezért arra gondoltam, hogy megleplek akkor titeket ezzel a bejegyzéssel. Összegyűjtöttem pár olyan játékot, amit a könyv is ajánl, és nem kerül egy vagyonba, elég sok üzletben beszerezhető, és nem kell értük messzire utazni.

MILYEN JÁTÉKOKAT SZEREZZÜNK BE?

A csecsemőknek az első hónapokban nincs szükségük sok játékra, csak néhány csörgőre, és egy-két pihe-puha plüssre. De ahogy telnek a hónapok, láthatjuk, hogy egyre több mindent gyűjtenek maguk köré. NINCS szükség drága, elemmel működő játékokra (ha ezt anno tudom, nem is vettük volna), inkább keressünk olyat, amit a gyerek egymásra rakhat, összeállíthat, vagy valahogyan foglalatoskodhat vele. Kerüljük azokat a játékokat, ami csinál valamit - gondolok itt arra, hogy zenél, világít, vagy magától mozog - mert a gyerek ezeket csak nézi, nekünk pedig az a célunk a Montessori-módszerrel, hogy a gyereket arra bátorítsuk, hogyha játszik, akkor aktívan részt vegyen a játékokban, nem pedig arra, hogy passzív néző legyen, aki csak arra vár, hogy szórakoztassák.
Inkább minőségi fajátékokat vásároljunk, kerüljük az olcsó műanyag játékokat, ami minden játékboltban megtalálható. Ne felejtsük el, hogy a gyermekünk ilyenkor szenzitív periódusban van, és erős érzékszervi periódusokat alakít ki magában. A műanyag játékok többnyire törhetetlenek, és viszonylag olcsók, de nem keltik fel a gyerekek érdeklődését, mint az igényesen elkészített, szép fajátékok, és nem is vigyáznak rájuk annyira. Az a célunk, hogy a gyermekeinkben egyfajta megbecsülést alakítsunk ki a szép tárgyak iránt, mindeközben pedig a rend szeretetére tanítsuk őket.
EGYSZERŰ FÁBÓL KÉSZÜLT KIRAKÓS JÁTÉKOK
Ajánlott kor: 2 éves kortól
Az egyszerű, fából készült kirakós játékokban az a legjobb, hogy a gyermek teljes figyelmét a tárgyak formája köti le. Olyan kirakót válasszunk, amelyikben egyszerűek a formák, van rajtuk kis fogantyú, és egyesével adjuk a gyerek kezébe őket, hogy a helyére tudja rakni. A három éven aluli gyermekeknek mindig olyan kirakót vegyünk, amelynek minden darabján fogantyú van, mert így könnyebben a helyére tudja őket tenni, és nem nekünk kell betenni helyette.

EGYMÁSRA ILLESZTHETŐ KOCKÁK
Ajánlott kor: 18 hónapos kortól
A kockák lehetőleg fából legyenek és egyszínűek. Olyan fakocka készletet szerezzünk be, amelyek fokozatosan növekvő kockákból állnak. (lehet pohár is) és egymásra illeszthetőek. Így a babák játék közben megtanulják a nagy és a kicsi fogalmát.

SZÉTVÁLOGATÁS
Ajánlott kor: 2 éves kortól
Ez is egy nagyon klassz játék. Ehhez szükségünk van egy érdekes tárgyra, amiből gyűjtsünk össze többfélét - különböző méretben, formában és színben. Mindenképpen olyat válasszunk, amit nem tud a baba lenyelni, vagy az orrába esetleg a fülébe dugni! Ha kicsi még a gyerek, akkor jó példa lehet erre a különböző színű, méretű és formájú fakocka, nagyobb gyerekeknél pedig a gombok, amiket mindig más-más séma szerint kell kiválogatniuk.

MAGOK VAGY SZÁRAZBAB KANALAZGATÁSA
Ajánlott kor: 18 hónapos kortól
Nem tipikus gyerekjáték, de Montessori szerint nagyon jó, mert megtanulja megkülönböztetni a különböző hangokat. Egy nagy üveg edénybe vagy tálba töltsünk nagy szemű száraz babot (ez a legjobb, mert ezt nem tudja az orrába vagy a fülébe dugni), ami kellemes hangot ad ki, ha a tálba pottyan. Adhatunk a babának kisebb merőkanalat vagy kanalat, hogy azzal próbálja kimerni, de nagyon szeretnek belemarkolni is, mert a babnak kellemes a tapintása, ráadásul érdekesen csörög-zörög az edényben.

KINCSESLÁDA
Ajánlott kor: 6 hónapos kortól.
Amikor a baba már tud ülni és fogni, nagy örömmel fedezi fel a "kincsesláda" tartalmát. Ez lehet egy lapos kosár vagy masszív doboz, tele érdekes tárgyakkal a háztartásból és a természetből. A tárgyaknak elég nagyoknak kell lenniük, hogy a kisbabánk nehogy lenyeljen belőlük valamit, valamint ne legyenek élesek, nehogy kárt tegyen velük magában. Mi legyen benne? Az a jó, ha a varázslat és a meglepetés erejével hat a kicsikre. Gyűjtsünk össze vagy 50 olyan dolgot, ami más-más tulajdonságokkal rendelkezik: különbözzön a formájuk, a színük, a súlyuk, az illatuk, az anyaguk. Lehet köztük pénztárca, dióhéj, doboz, toll, kefe, vagy kavics.

KUKUCS-JÁTÉK
Ajánlott kor: 6 hónapos kortól
A csecsemők már hét hónapos kortól elkezdik gyakorolni a kognitív készségeket olyan egyszerű játékokkal mint a kukucs-játék, vagy amikor elrejtünk előlük valamit a takaró alá. A kisbaba a munkamemóriáját használja, miközben várakozik, hogy valaki vagy valami felbukkanjon ismét a látótérben.

A TÖKÉLETES BABASZOBA MEGTERVEZÉSE
A babaszoba legyen nyugodt, tiszta és rendes, élénk színű képekkel és függőjátékokkal, melyeket a babának megfelelő magasságba helyezünk, hogy élvezni tudja őket. Ha lehetőségetek van arra, hogy a babát külön szobába költöztessétek, akkor mindenképpen olyan szobát alakítsatok ki neki, ami színes, világos, tiszta és rendezett. Ezt szem előtt tartva üljünk le a padlóra, és nézzük meg a szobát a kisbabánk szemszögéből. (ezt én is csináltam annak idején.) Mit láttok? Mit hallotok? Az első hetekben még minden új és friss lesz számára, és életre szóló benyomások alakulhatnak ki benne, szóval nagyon nem mindegy, hogy milyen szobában fog majd aludni, tehát törekedjünk arra, hogy a berendezés igényes és szép legyen!
Akasszunk az ágya illetve a pelenkázó fölé babaforgót, hogy legyen mit megfigyelnie. Ezeket akár otthon mi magunk is elkészíthetjük neki, és időről időre cserélgethetjük a tárgyakat róla.
A gyerekszoba falait díszítsük nagyon alacsonyan elhelyezett képekkel. Kerüljük a tipikus televíziós és filmes rajzfilm figurákat, és reklámképeket- ehelyett válasszunk inkább bekeretezett posztereket vagy utánnyomatokat, amik kedves jeleneteket ábrázolnak állatokkal és gyerekekkel.
A kisbabánk ágya lehet babaágy, de helyettesíthetjük egy földre helyezett kisebb matraccal vagy szivacsággyal is. Egy ilyen alacsony fekhely éppen a megfelelő magasságban lesz ahhoz, hogy ki és vissza másszon belőle, ha már önállóan tud közlekedni.

A BABASZOBA ÁTALAKÍTÁSA A TOTYOGÓKNAK
Ha a gyermekünk már járni kezd, próbáljuk meg úgy átrendezni az otthonunkat, hogy ott tudjon játszani, ahol a család a legtöbbet tartózkodik. A szobáját próbáljuk úgy kialakítani, hogy minden könnyen áttekinthető legyen benne, és egyszerűen rendet tudjon tenni. Legyenek benne elérhető polcok, ahol szépen rendezetten tarthatja  a könyveit illetve a játékait. Az elérhető polcok és a tárolókosarak segítségével a gyerek könnyen rendet tud tartani maga körül. Válasszuk három felé a játékait. A kedvencek legyenek mindig a polcon, a másik két adagot pedig egy-két havonta cserélgessük: hol az egyiket tesszük be a szekrénybe, hol a másikat, így biztosíthatjuk a változatosságot. Helyezzünk el gyerekméretű asztalt székkel/székekkel, ahol a gyerek dolgozhat: olvashat, festhet, gyurmázhat vagy rajzolhat. Akasszunk egy falitáblát alacsonyan a falra, hogy a legjobb alkotásait ki tudja oda tűzni. Ha már elérte a kétéves kort, vehetünk neki olyan ágyat, amiről könnyebben le és vissza mászhat, így sokkal önállóbbnak fogja érezni magát.

Ha kíváncsiak vagytok arra, hogy milyen játékokat ajánl a módszer 3 éves kortól, akkor írjátok meg nekem hozzászólásban, a bejegyzés alatt!

A játékok többsége itt szerezhető be:
Pepco, Ikea, Aldi, Lidl, Müller


TE SZIMPATIZÁLSZ A MONTESSORI -MÓDSZERREL?

Időről időre a blog Instagram és Facebook oldalán is megosztok veletek apróbb részleteket a mindennapjainkról, ha van kedvetek, kövessetek minket ott is!

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is, vagy írd meg kommentbe!

Megjegyzés küldése

My Instagram

Copyright © LAURAMOMMY | Baba-Mama Blog. Minden jog fenntartva.