A HALLOWEEN ÜNNEP EREDETE ÉS JELENTÉSE

Képek forrása: PINTEREST

Halloween éjszakáját sokan amerika ünnepnek hiszik, ám ennek a különleges alkalomnak a gyökerei a régmúlt kelta korokra nyúlnak vissza. Az angolszász országokban népszerű elsősorban, de mára már az egész világon elterjedt - így nálunk, Magyarországon is. Maga a halloween szó mindenszentek előestéjét jelenti, amely az angol “All Hallows Eve” kifejezés rövidített alakjából alakult ki.

Sokan csak annyit tudnak, hogy októberre esik ez az ünnep. Az óvodákban és az iskolákban is rendszerint csak arra ügyelnek, hogy valamikor a szóban forgó hónapban, azaz októberben rendezzék meg a "halloweenező", tökös rendezvényt, de Halloween éjszakája egyébként október 31-ére esik. Kevesen tudják, hogy a Halloween estéje az egyik legrégibb ünnep, amely az évszázadok során összemosódott  római Pomona-nap, a kelta Samhain ünnep és a keresztény halottak napjának jegyeit hordozza magában. Sok embernek jelmezekbe öltözött, édességeket gyűjtögető gyerekek, világító töklámpások és horror filmek jutnak az eszébe erről az ünnepről. Amerikában halloween-kor az ajtó előtt jelmezbe öltözött gyerekek jelennek meg, akik házról-házra kopogtatva a “Csokit vagy csalunk!” kiáltással szólítják fel a lakókat állásfoglalásra. A gyerekek a legtöbb esetben édességet kapnak, de vannak felnőttek akik inkább a “csínyt”, vagyis a játékos fenyegetést választják. A kicsik és nagyok egyaránt változatos, többnyire túlvilági hangulatú maskarákat öltenek magukra és általában baráti társaságban, jelmezbált rendezve ülik meg ezt az ünnepet.

Magyarországon a Halloween ünnep a 2000-es évek elején kezdett elterjedni, főleg a gyermekek és az egyetemisták körében. A mára már elüzletiesedett ünnep alapvetően az amerikai filmekből és képregényekből vált ismerté országunkban...

TI IS SZOKTATOK TÖKLÁMPÁST KÉSZÍTENI?
HA IGEN ÉS VAN KEDVETEK, MUTASSÁTOK MEG NEKÜNK INSTAGRAMON 
#lauramommybloghalloween HASHTAG HASZNÁLATÁVAL!

A témával kapcsolatos bejegyzések:
- Így tartósítsd a töklámpást!

Időről időre a blog Instagram és Facebook oldalán is megosztok veletek apróbb részleteket a mindennapjainkról, ha van kedvetek, kövessetek minket ott is!

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is, vagy írd meg kommentbe!

Megjegyzés küldése

My Instagram

Copyright © LAURAMOMMY | Baba-Mama Blog. Minden jog fenntartva.