HISZTI ÉS DACKORSZAK - HOGYAN KÜZDJÜK LE!?

Mostanában nagyon sokan felteszitek nekem a kérdést, hogy Laura milyen gyerek és szokott e hisztizni, valamint azt is sokan megkérdeztétek már, hogy én hogy kezelem a hisztiket, ha éppen rosszabb napja van!? Természetesen Laurának is vannak rosszabb, nyűgösebb napjai, ő is szokott hisztizni, mint minden gyerek, de véleményem szerint ha ezt okosan kezeljük, és nem adunk neki túl sok figyelmet, akkor nem is fogja sokáig csinálni.
Nem mondom, hogy nálunk még egyik hisztinél sem fordult meg a fejemben, hogy na most van az a pont, hogy ezt már nem bírom tovább, és ilyenkor legszívesebben ordítanék, vagy olyat tennék, esetleg mondanék, amit később magam is megbánok....de sajnos azzal semmit sem érnék el, hiszen a gyerek még jobban elkezdene bömbölni, és a probléma ugyanúgy fennállna. Ezért, hogy ezt elkerüljem, ilyenkor sokszor elszámolok magamban 10-ig (amúgy az élet sok területén ezt csinálom már, mert sajnos elég rossz tulajdonságom, hogy hirtelen ember vagyok, és hamarabb dumálok, mint gondolkodok) és utána próbálok higgadtan, nyugodtan beszélni a gyerek fejével, ha ez sem válik be, akkor kimegyek pár percre a kertbe vagy a teraszra, a lényeg, hogy ne legyek egy légtérben Laurával, de a legnagyobb mentőöv ilyenkor a számomra Apa, ha éppen itthon van, mert akkor ő próbál hatni a gyerekre, miután az én próbálkozásom már kudarcba fulladt. Na de mi váltja ki nálunk a hisztiket!? Az alábbi bejegyzésben bővebben is olvashattok erről!

- HA FÁRADT - 
Az egyik legrosszabb eset, mert ha éppen nem vagyunk otthon, és nem tudom lefektetni, vagy nincs nálunk a nyunyija és a cumija, szörnyű hisztiket tud csapni olyankor, szóval tanulván a korábbi esetekből, a cumi és a nyunyi nélkül már el sem indulunk itthonról.

- EVÉS -
Viszonylag hamar megtanult önállóan enni, és azt kell, hogy mondjam, már nagyon szépen eszik egyedül. A levesek kivételével már bármit megeszik kanállal, villával vagy kézzel, és szerencsére nagyon minimális az etetőszékbe le-/kiszórt tartalom is, tehát evés után nem néz úgy ki minden, mint ahol bomba robbant. DE, amikor levest kell enni, vagy olyan dolgot, amit tudom, hogy egyedül nem tudna még megenni, behisztizik, mert ő azt egyedül akarja csinálni. Ilyenkor jobbnak látom, ha ráhagyom, és próbálkozzon akkor egyedül, de sokszor kell közben összeszorítanom a fogaim.

- "INNI" - 
Az egyik kedvencem, amikor kitalálja, hogy szomjas, és addig hisztizik, kiabál, amíg oda nem adjuk, vagy meg nem találjuk a poharát, mert sokszor eldugja, vagy éppen magasabb polcon van, és nem éri el. Általában miután megkapta már nem szomjas, és nem is kell neki. :)

- HA VALAMIT Ő AKAR CSINÁLNI -
Ilyen dolgok miatt is sokszor van hiszti nálunk, mert nagyon szereti azt csinálni, amit a felnőttek, és ha nem segíthet be, vagy nem játszhat azzal amit kinézett magának, akkor megnézhetem magam, mert ismét rázendít...ilyenkor jobb, ha hagyom, hagy csinálja, maximum csak okosan terelgetem, hogy mit, hogyan csináljon, amivel éppen nem tesz kárt az adott dologban, mert pl imádja a nagy tv-t tapogatni, vagy törölgetni...és hiszti van belőle, ha eltessékelem onnan, éppen ezért szoktam ilyenkor más feladatokat adni neki, hogy elterelődjön a figyelme arról a dologról. Általában ez mindig beválik, próbáljátok ki!

- HISZTI, CSAK ÚGY -
Vannak napok, amikor úgy kell fel a délutáni alvásból, hogy nagyon nagyon sír. Ilyenkor a pelus sincs tele, nem is éhes, nem is szomjas, de még csak egy bibi sincs sehol, tehát valószínű, hogy rosszat álmodhatott, vagy valami külső tényező ébresztette fel, és ő még aludt volna. Na ilyenkor megvigasztalhatatlan, de szó szerint. Ilyenkor szoktuk ráhagyni a dolgot, és megvárni míg szép lassan kifut a probléma, vagy megpróbáljuk elterelni a figyelmét, hogy visszahozzuk a jelenbe, mint pl. nézd csak ott van kint egy autó, ott szalad a cica, vagy ott repül egy pillangó, vagy hallod!?  - most szállt fel a repülőgép. Semmiképp nem ajánlatos ilyenkor kérdezgetni, hogy mi a baja, vitázni vele, vagy dühösnek lenni rá, mert az nem megoldás a problémára.  Ezek a módszerek nekünk már sokszor segítettek, bátran alkalmazhatjátok ti is ilyenkor, mert tényleg jók!

- PELUSCSERE, ÖLTÖZKÖDÉS - 
Ez a két dolog nálunk szinte mindennapos hisztivel jár. Már egész pici kora óta nem tartozik a kedvencei közé az öltözködés, de a peluscserével sincs ez másképp. Ha át kell öltözni, vagy pelust kell cserélni, állandóan elrohan és vagy fél órát kell könyörögnöm, hogy odajöjjön, természetesen ritkán fordul elő, hogy magától jelentkezne a feladatra. Rájöttem, ha én kapom el és erőszakkal viszem oda, sokkal rosszabb, mert végig hisztizi akkor az egészet, ezért már okosabb vagyok és inkább odacsalom valamivel (ez általában a nyunyija, vagy a cumija szokott lenni), és miután megkapta, nyugodtabban tűri az öltözködést és a peluscserét is. Vonjuk bele őt is a feladatba, hogy segítsen nekünk, és majd meglátjátok, hogy milyen ügyesen próbálják majd felhúzni a nadrágot vagy a zoknit egyedül. Próbáljátok ki, nekünk bevált!

- HA MÁS JÁTÉKKAL AKAR JÁTSZANI - 
Sajnos nem sokáig köti le egyik játék sem, ő egy ilyen gyerek. Ha megun valamit, akkor hiszti van, és találd ki, hogy mivel akar játszani utána. Sokszor semmi sem jó, hamar ki tudok égni emiatt, de próbálok én az okosabb lenni, hogy ezt ő ne is lássa rajtam, mert a helyzet akkor sokkal rosszabb. Egy pár hete éppen ezért alakítottam át a szobáját a Montessori módszer szerint, mert így mindent elér, és azzal játszhat, amivel csak szeretne. De erről majd bővebben is írok még nektek!

- HA UNATKOZIK - 
Sajnos előfordul, hogy olyan dolga van az embernek, amikor nem tud a gyerekre odafigyelni, pl ha főzök, porszívózok, vagy vasalok, és ilyenkor természetesen nem hagyja annyiban a dolgokat, és egyből beindul a hiszti, mert unatkozik, hiszen olyan kevés játéka van szegénynek, hogy nincs mivel lekösse magát abban a pár percben, amikor én éppen mást csinálnék. :) Természetesen ez nem így van, ez irónia lett volna, de tényleg annyi játéka van, hogy mindig ezen csodálkozom, hogy miért nem tud egy picit egyedül játszani ilyenkor!? Ilyen esetekben szoktam alkalmazni a jól bevált,  "adok neki egy kis feladatot" módszeremet, és egyből megszűnik az unalom, és boldogan csinálja, amit kérek tőle.

- HA EGYSZERRE TÚL SOK FIGYELMET KAP - 
Akkor is előfordul a hiszti, ha hirtelen túl sok figyelmet kap egyszerre (pl. ha vendégek vannak nálunk, és csak vele foglalkozik mindenki), mert annyira megszokja, hogy abban a pár órában csak körülötte forog a világ, hogy utána nehéz visszazökkenie a normális kerékvágásba. Ilyenkor általában nem adunk figyelmet a hisztinek, és hamarosan kifut belőle.

- HA RAJZOLNI VAGY ÍRNI AKAR - 
Pár hónapja nagyon megtetszett neki a rajzolás, és azóta is nagyon imádja, igaz még csak firkál, de nagyon szereti csinálni, és ha meglátja nálunk a tollat, hogy írunk, azonnal hiszti van belőle, mert ő is írni akar. Kisebb korában a toll kellett neki, ilyenkor oda kellett adni (természetesen kikapcsolt állapotban), de azóta okosabbak vagyunk, és beszereztünk már neki egy profi tolltartó készletet radírral, ceruzákkal és füzettel, szóval ha a tolltartóért nyafog, máris elő tudjuk neki venni, természetesen ezeket csak felügyelettel használhatja. Ez nagyon FONTOS!

***

Laura alapjáraton nem egy hisztis gyerek, éppen ezért ez a bejegyzés sem azért készült, hogy a mindennapjainkról panaszkodjak, csak kiemeltem pár dolgot, amiért ő például hisztizni szokott. Szerencsére nálunk ez nem minden napos dolog, de azt is tudom, hogy sajnos nincs ezzel így mindenki. Szerintem a legfontosabb, hogy próbáljunk meg mindig higgadtak maradni, még akkor is, ha sokszor nagyon nehezen megy, és próbáljuk meg minden esetben elterelni a gyerek figyelmét az adott problémáról, és semmiképpen sem kiabáljunk velük vagy legyünk rájuk dühösek, mert az soha nem megoldás!


TI HOGY ÉLITEK MEG A DACKORSZAKOT?
ANYAKÉNT TUDJÁTOK KEZELNI?

Időről időre a blog Instagram és Facebook oldalán is megosztok veletek apróbb részleteket a mindennapjainkról, ha van kedvetek, kövessetek minket ott is!

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is, vagy írd meg kommentbe!

Megjegyzés küldése

My Instagram

Copyright © LAURAMOMMY | Baba-Mama Blog. Minden jog fenntartva.