HOGYAN INDÍTS BLOGOT!? ÍME EGY PÁR TIPP, HOGY TE IS JÓL CSINÁLD!


Mostanában egyre több olyan anyukával ismerkedtem meg az Instagramon, akik egyenlőre még csak oda posztolgatnak, de már egy blog elindítása is megfordult a fejükben. Mivel én nagyon hiszek a blogok erejében, máskülönben magam sem csinálnám, ezért a mai bejegyzésemmel azokat szeretném egy kicsit buzdítani, akik még csak gondolkoznak ezen a dolgon, de eddig valamiért még nem mertek továbblépni. A mai világban már annyira elterjedt a blogolás, hogy nagyjából percenként indul tíz új blog egyszerre, és kb. minden huszadik ember bloggernek nevezi már magát, na de mi is az igazi siker titka? Hogyan tűnjön ki az ember? Hogyan lehet hosszabb távon fenntartani egy blogot? A következő bejegyzésben ezekre a kérdésekre próbálom megadni a válaszokat!

TERVEZD MEG!
Mielőtt bármibe is belefognál, tervezd meg, hogy milyen legyen a blogod kinézete, miről szeretnél majd írni, természetesen olyan témakört válassz, amiről bármikor szívesen írsz, és sok ötleted van a jövőre nézve, ne pedig olyat, ahol négy-öt poszt után kiürült a zsák, és utána kedvtelenül állsz majd az egészhez! Bloggerként egy személyben vagy felelős a blogod kinézetéért, tartalmáért, a hozzá tartozó social media felületekért, és a kapcsolatokért. Itt nincs munkaidő, és nincs főnököd, de ha valóbban sikeres akarsz lenni, akkor minden nap motiválnod kell magad, és állandóan csinálni, nem csak akkor, amikor kedved támad hozzá!

MIÉRT CSINÁLOD!?
A következő lépésben azt kell eldöntened, hogy miért szeretnéd ezt csinálni? Mert szeretsz írni, vagy azért, mert éppen a szomszédod is elkezdett blogolni, és te nehogy már ne tudd ugyanazt megcsinálni!? Ha az utóbbi miatt, akkor nem ajánlom, hogy belekezdj, mert úgy nem fogod sajnos sokra vinni. Ha csinálod, akkor azért csináld, mert szenvedélyesen szeretsz írni, vagy mert rengeteg inspiráló ötleted van, amivel esetleg segíthetsz más embereken (az én esetemben más édesanyákon), ha pl. egy baba blogon gondolkodsz! Semmiképpen sem azért csináld, mert ebből akarsz hirtelen meggazdagodni, ugyanis ha csak ez a cél, akkor hamar elpártol az olvasóközönséged, ha csak a fizetett hirdetéseket jeleníted meg, valamint nem fog annyi pénz visszajönni belőle, amennyi energiát és időt belefektetsz!

MI KELL HOZZÁ!?
- SAJÁT EMAIL CÍM: Első körben fontos, hogy legyen egy saját email címed, ami lehetőleg nem a gyerekkorodban készített micimackó95@freemail.hu email cím! Készíts egy újat, a saját neved vagy a blogod nevével!
- INGYENES HOSTING OLDAL: Manapság már nagyon sok ingyenes hosting oldal áll a lehetőségünkre, ahol a blogunkat elindíthatjuk (Blog.hu vagy Blogspot.hu). Tiszta szívből ajánlom mindegyiket!
- SOCIAL MEDIA FELÜLETEK: Minél több social media felületen (Facebook, Twitter, Instagram, Bloglovin, Pinterest) vagy megtalálható, annál több követőre tehetsz szert.
- YOUTUBE CSATORNA: Jó ha van, bár még az enyém is nagyon gyerekcipőben jár, de sose lehet tudni, hogy mikor lesz rá szükséged, mikor fogsz bele a videózásba is!?
- SZUPER FOTÓS/FÉNYKÉPEZŐ: Első körben nem kell, hogy minden mozdulatodat profi fotós kövesse, és nem kell több százezres fényképezőgép sem, de próbálj meg igényes és jó minőségű képeket készíteni, mert egy szép fényképnek hatalmas ereje van, legyen itt szó akár a social media oldalaidról, akár a weboldaladról!
- BÁTORSÁG: Emlékszem, amikor én kezdtem el blogolni, annyi minden kavargott a fejemben... Hogy mit fognak majd szólni az ismerőseim, ha meglátják a weboldalam, és mit fognak majd gondolni rólam!? Biztos azt, hogy...Magamutogató, okoskodó, szereplésmániás picsa, mit akar ez!? De túl kell ezen lépni, mivel nem lehetünk mindenkinek szimpatikusak. Azok, akik kedvelnek, azok a jövőben is követnek majd téged, akik nem, azokkal pedig nem kell foglalkozni! Én már megtanultam túllépni ezeken az embereken, tedd te is ugyanezt!
- KELL EGY EREDETI ÖTLET: Fentebb már írtam erről, hogy kell egy eredeti ötlet, amivel ki tudsz tűnni a többiek közül!

POSZTOLJ MINDIG RENDSZERESEN!
Ha csak hébe-hóba fogsz posztolni, akkor esélyed sem lesz arra, hogy sikeres blogod legyen, ugyanis havi egy-két poszt nagyon kevés hozzá, és az olvasóid is elfelejtkeznek rólad, valamint a google se fog a cikkjeidre rátalálni. A lényeg a folytonosság, hogy minél többet posztolj, mert minél több új cikked jelenik meg, az annál nagyobb olvasottságot, és követőtábort generál. Ha azt szeretnéd, hogy minél több olvasód legyen, legalább 3 bejegyzést minden héten készíts a blogodra!

NE MÁSOLJ!
Semmiképpen se másold le más bloggerek bejegyzéseid, mert nem etikus, nem éri meg, és azzal cseppet sem válsz egyedivé!

NE A PÉNZÉRT CSINÁLD!
Amióta blogolok, feltették már nekem egy páran a kérdést, hogy kerestem e már pénzt a blogolással, és megéri e ezzel az egésszel már két éve bohóckodni, ráadásul ingyen!? Na ezeknek az embereknek üzenem, hogy cseppet sem tartom bohóckodásnak, és egyáltalán nem a pénz motivál, és a jövőben sem fog, hiszen nem azért csinálom, hanem azért, mert boldoggá tesz, szeretem csinálni, és nekem ez egy hobbi Laura mellett. Egy blog kb 2-3 év mire úgy befut, hogy talán elkezdjék szponzorálni (de ebbe is bele kell tenni a munkát minden nap), mert a szponzorok sem a nullára jönnek.

CSAK ŐSZINTÉN!
Minden bejegyzésedben legyél őszinte, mert az sokkal mélyebb benyomást tesz az olvasóidra, mintha füllentenél, vagy felnagyítanál bizonyos dolgokat, hiszen az igazság előbb vagy utóbb mindig kiderül, és egyből hiteltelenné válnál az olvasóid szemében!

DOLGOZZ ELŐRE, ÁLLÍTS MAGAD ELÉ CÉLOKAT!
Én például heti naplót vezetek a bejegyzéseimről, és előre megtervezem, van hogy 2-3 hónapra is, hogy melyik héten miről szeretnék majd írni. Ez így sokkal jobb szerintem, mintha csak esténként találnám ki, és akkor kéne itt kapkodni, hogy még aznap bejegyzés legyen! Általában több bejegyzést megírok egyszerre, és azokat rakom ki az éppen aktuális héten. Így nem kell idegeskednem, ha éppen közbe jön valami, és nincs időm írni.

BÍZZ MAGADBAN!
Ne enged, hogy bárki elvegye a kedved ettől, ha tényleg ezt szeretnéd csinálni! Tök mindegy, hogy az elején hányan fognak követni, mert ha szívvel-lélekkel csinálod, és beleteszed a munkát, mindenképpen sikereket fogsz elérni! Én sok sikert kívánok neked hozzá!


Időről időre a blog Instagram és Facebook oldalán is megosztok veletek apróbb részleteket a mindennapjainkról, ha van kedvetek, kövessetek minket ott is!

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is, vagy írd meg kommentbe!


Megjegyzés küldése

My Instagram

Copyright © LAURAMOMMY | Baba-Mama Blog. Minden jog fenntartva.