BETEG A GYEREK #1 - HÁNYÁS, HASMENÉS

KÉP FORRÁSA: RITMUS

Laura szerencsére nem egy beteges gyerek, talán egyszer voltunk vele orvosnál azóta, hogy megszületett, akkor is csak köhögött egy kicsit, de inkább elvittük, nehogy a hétvégére nagyobb baja legyen, mert ugye általában mindig a hétvége vagy a hosszú hétvége előtt betegszik le az ember... 

Első gyerekes anyaként nagyon rosszul éltem meg a múlt héten ezt a pár napot, pedig már kisebb korában is hányt a tápszerektől, miután elhagytuk az anyatejet, tehát valamennyi gyakorlatom már volt ezen a téren. A múlt héten viszont nagyon megijedtem, mert szerda este egyik pillanatról a másikra kijött belőle minden amit aznap evett. Először nem gondoltam, hogy vírus okozza, azt hittem, hogy valami nem esett jól neki és az jött ki belőle, de amit később evett vagy ivott, azt is kihányta. Hirtelen nagyon sápadt és bágyadt is lett, de láza még szerencsére nem volt. Nagyon megijedtem, hogy mi lesz majd éjszaka és alig aludtam valamit. Szerencsére az éjjel nem hányt, de reggel a tea amit megivott, ki is jött belőle. Itt már tudtam, hogy mindenképpen orvoshoz kell menjünk, így elvittük a doktornénihez, aki megállapította, hogy vírus okozza ezeket a tüneteket. Közben már be is lázasodott, így miután hazaértünk, le is feküdt aludni. Szegénykém olyan sápadt és bágyadt volt, hogy szinte az egész napot végig aludta. Utoljára pár hónapos korában aludt ennyit napközben. Szerencsére a hasa nem ment, csak pár nap múlva volt egy pici hasmenése, így szerencsére hamar leküzdötte a szervezete ezt  a betegséget. (Köszi Kids)

A betegségek közül talán az egyik legijesztőbb a hányás. Pedig az esetek többségében a hányás jótékony hatású, ugyanis a hányás egy védekezés. A szervezetünk szembesül azzal, hogy valami rossz, valami mérgező, vagy valamilyen betegséget okozó anyag, vírus van a szervezetünkben, és ettől akar szabadulni.

MIT TEHETÜNK A HÁNYÁS ELLEN?

Az első hányás után le kell állítani az evést, ivást. Legalább egy-két óráig nem érdemes sem enni, sem inni. Ehelyett négy-öt percenként egy-egy kanál hideg teát vagy vizet kell adnunk a gyermeknek. Fontos, hogy semmiképpen se adjuk meleget vagy langyosat, mert az hányingerkeltő ebben az esetben! Mindenképpen muszáj ezt a mennyiséget betartani, ugyanis ha nagyobb mennyiséget kap a kicsi, akkor a gyomor érzékeli a feszülést, és újra hányni fog a gyermek. A kanalas módszerrel folyamatosan kevés folyadékot adva becsapjuk ezt a védelmi rendszert, így van esély megelőzni a hányást. Nekünk a Forever Activator terméke pl. nagyon jó hányáscsillapító volt, Laura óránként kortyolt egy picit belőle, és máris jobban lett tőle, illetve a Forever teafüvét tudnám még javasolni, ugyanis hányáscsillapító hatással bír. Probiotikumokat is mindenképpen használjunk, mert segítségükkel gyorsabban rendeződik a bélflóra, így lerövidítik a betegség lefolyását. Ha a kortyolgatások mellett sem áll meg a hányás, akkor mindenképpen keressük fel a gyermekorvost, hogy lássa a gyermeket. Súlyosabb az eset, ha a hányás mellé hasmenés is társul, vagy magas láz, mert ilyenkor könnyen fennáll a kiszáradás lehetősége. Ez esetben mindenképpen forduljunk orvoshoz!

MIT EHET ILYENKOR A GYERMEK?

Mindenképpen hideg itallal itassuk, ugyanis mint korábban már említettem, a langyos illetve a meleg dolgok hányingerkeltő hatásúak. Adhatunk vizet illetve teát a gyereknek, de a szénsavmentes cola (1dl) lassan kortyolgatva is nagyon jó hányáscsillapító módszer, ezt több fórumon is olvastam már, illetve a doktornénink is megerősítette ezt a dolgot. Ugyan én nem adtam Laurának (mert még sosem ivott colát, és nem most akartam ezt kipróbálni), de mivel utána mi is elkaptuk tőle, így kipróbáltuk, és nekünk bevált ez a módszer. Abban a pár napban, amíg beteg a gyermek, mindenképpen kerüljük a zsíros, édes és tejes ételeket (tej, tápszer, vaj, joghurt, tejszelet, krémtúró illetve egyéb tejtermék), mert ezek nem tesznek jót ilyenkor a gyomornak. Hányásnál-hasmenésnél folyamatosan pótolni kell az elvesztett folyadékot, nyomelemeket és sókat, ezért mindig tegyünk a teájába egy pici cukrot és sót, és egy kevés sós ropit vagy kekszet is adhatunk neki. Ha már több órája tünetmentes, akkor lehet vele etetni pirítós kenyeret (vaj nélkül), főtt krumplit, főtt répát, sós főtt rizst, - tésztát, vagy reszelhetünk párolt almát, amihez szétnyomhatunk neki egy pici banánt is. Én Lauránál két napig tartottam ezt a diétát, nagyon szerette ezeket az ételeket is, és szerencsére nem fogta fel tragédiának, hogy ezeket kell most ennie.

(A bejegyzés a saját tapasztalatimból született és mivel nem vagyok orvos, nem egy orvosi véleményt olvastatok!)


Nektek milyen tapasztalataitok vannak a témával kapcsolatban?

Időről időre a blog Instagram és Facebook oldalán is megosztok veletek apróbb részleteket a mindennapjainkról, ha van kedvetek, kövessetek minket ott is!

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is, vagy írd meg kommentbe!

Megjegyzés küldése

My Instagram

Copyright © LAURAMOMMY | Baba-Mama Blog. Minden jog fenntartva.